AKTUELNO

Zamenica Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će epidemija korona virusa u Srbiji biti ođavljena kada više od 28 dana ne bude bilo novih slučajeva bolesti Kovid-19. Kisićeva je u izjavi za Tanjug rekla da se polako stiču uslovi za ođavljivanje epidemije koronavirus.

 "Kada je u pitanju prijava epidemije i ođava sa određenog područja, to se radi po epidemiološkoj definiciji - kada prođe dvostruki maksimalni inkubacioni period za neku bolest. Konkretno, za Kovid19 to će biti kada više od 28 dana nemamo nijedan prijavljeni slučaj bolesti, kao i za sve druge epidemije", rekla je Kisić. 

Govoreći o zatvaranju privremenih bolnica, ona je navela da kako se bude smanjivala potreba za popunjavanje kapaciteta, tako će se jedna po jedna privremena bolnica zatvarati.

"U ovom trenutku jedino je hala 'Čair' u Nišu zatvorena, međutim, imamo najavu da će to biti iStudentski dom u Nišu. Postepeno će se zatvarati jedna po jedna ustanova, jer vidimo da se smanjuje broj obolelih, a samim tim smanjuje se i potreba za kapacitetima za smeštaj zaraženih", rekla je Darija Kisić Tepavčević. 

Na Beogradskom sajmu, navodi ona, smešteno je više od 100 pacijenata, a kada se njihov broj smanji ili steknu uslovi za preraspodelu u drugim privremenim smeštajima, Sajam će biti zatvoren, kao što je urađeno i u "Čairu". 

#koronavirus

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević

<
'