AKTUELNO

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut", Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u interesu svake države da se što pre normalizuje život, a da se to u Srbiji "broji u danima".

- Kada pogledamo brojeve novoobolelih i umrlih, možemo videti da su ti brojevi i dalje na visokom nivou, ali to se ne može gledati kroz apsolutne brojeve. Mi smo povećali broj testiranja, a time je povećana i verovatnoća otkrivanja zaraženih. Ono što nam je značajan pokazatelj da smo se mi navikli na ovaj virus jeste veliki procenat osoba sa blagim formama bolesti. Taj broj je znatno veći u odnosu na one koji imaju potrebe za respiratorom - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Pojasnila je nove odluke da od sada jedan negativan test bude da se pacijenti otpuste iz bolnice.

- I dalje su dva negativna nalaza pokazatelj da je osoba ozdravila. Sada smo samo dinamiku promenili, pa je jedan negativan test dovoljan za otpuštanje, potom slede 2 nedelje samoizolacije i nakon toga još jedan test.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Doktorka je govorila i o tome kakav nas policijski čas čeka sledećeg vikenda.

- Ovaj vikend je sigurno bio najduži policijski čas. Nije popularno reći, ali i sledeći vikend nam je ključan. Mi sada vidimo da smo se navikli na ovaj virus i treba još samo malo da budemo strpljivi. Brojimo u danima. Ne možemo da presečemo i da sviramo kraj, ali navići ćemo se još više na ovaj virus i nadam se da ćemo moći da ga ignorišemo - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Ona je ocenila da su stariji od 65 godina bili najsavesnijiu poštovanju propisanih mera zabrane kretanja, što se iskazalo i u povoljnim statističkim podacima.

- Kod nas je prosečan uzrast obolelih niži nego u drugim zemljama - naglasila je Kisić Tepavčević.

#Darija Kisić Tepavčević

#Srbija

#koronavirus

<
'