AKTUELNO

Korona virus može toliko dugo da se zadrži u organizmu, te da pacijent više od dva puta bude pozitivan na KOVID 19, a to se dogodilo jednoj devojci od 25 godina.

Korona virus može toliko dugo da se zadrži u organizmu, te da pacijent više od dva puta bude pozitivan na KOVID 19, a to se dogodilo jednoj devojci od 25 godina iz Novog Sada, kojoj je čak 6 puta potvrđena testiranjem ova bolest. Na sreću, rezultati jučerašnjeg testiranja, što je sedmo po redu, pokazali su da je ona negativna, pa će ona biti sutra otpuštena iz privremene bolnice na Novosadskom sajmu.

Njena majka A. P., zabrinuta za ćerku, jer ima i insulinsku rezistenciju. Pitala se da li je normalno da se nekom toliko dugo virus zadrži u organizmu.

A. P. kaže da je njena ćerka krajem marta dobila temperatura, a da joj je prvi put korona dijagnostikovana 3. aprila.

- Ćerki, kojoj je ranije dijagnostikovana insulinska rezistencija, je 3. aprila rađen test na kOVID 19, i tada je utvrđeno da ima virus. U privremenu bolnicu na sajmu, smeštena je 6. aprila, gde se nalazi još danas, a gde nije imala nikakvu terapiju. Pre prvog testa je deset dana imala temperaturu i kašalj, koristila prepisanu terapiju antibioticima i pridržavala se svih propisanih saveta za koronu - priča A. P. za Telegraf.rs.

Foto: Pixabay.com

Prema njenim rečima, ćerka je posle prvog pozitivnog testa, još pet puta bila pozitivna tokom boravka na sajmu. Juče je testirana opet, i konačno, stigao je negativan rezultat, pa će ona sutra doći kući.

- Kako je to punih pet nedelja od početka bolesti, i šest puta je bila pozitivna, interesovalo me je da li je normalano da toliki vremenski period virus bude prisutan u organizmu, da li može da se iskomplikuje stanje, da li je potrebno neko dodatno ispitivanje, da li imate još takvih pacijenata i koliko, uopšte, virus može da bude u organizmu  - kaže ova zabrinuta majka.

Ona dodaje da se njena ćerka sve vreme dobro osećala, da nema nikakve pridike na boravak na Sajmu, štaviše... Ali...

Ovim povodom obratili smo se zdravstvenim vlastima u Novom Sadu. Odgovor smo dobili iz Kliničkog centra Vojvodine, u kojem nam je rečeno da je ćerka naše čitateljke juče testirana, ali nam je i objašnjeno da može korona toliko dugo da se zadrži u organizmu.

- Za potvrdu dijagnoze KOVID 19 infekcije, koristi se takozvani PCR test, za koji se uzima bris nosa i ždrela, i koji vrlo brzo i vrlo uspešno detektuje akutnu infekciju. Radi se o vrlo osetljivom i specifičnom testu na prisustvo ovog virusa. Kada je Covid 19 virusna infekcija u pitanju, moguća je dugotrajna pozitivnost kod određenog broja pacijenata. Za pacijentkinju za koju ste se vi interesovali, konsultovan je lekarski tim, koji pacijentkinju vodi u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu. U toku jučerašnjeg dana je ponovljen bris na prisustvo virusa - kazali su PR službi KC Vojvodine za Telegraf.rs i objasnili kada će ćerka A. P. biti puštena kući:

- Otpust će biti sproveden čim epidemiološka služba na osnovu nalaza brisa - negativan nalaz i lekarski tim procene  da ne postoji nikakav rizik po zdravlje pacijenta od okoline, kao i da pacijent više nije izvor širenja zaraze.

#Novi Sad

#koronavirus

<
'