AKTUELNO

Korona virus KOVID-19 raširio se na čak 75 svetskih država i teritorija. Ukupan broj zaraženih u svetu od kada je prepoznat virus je oko 89.800, od čega je umrlo 3,077 ljudi, dok oporvljenih ima više od 45.600.

U kopnenom delu Kine u nedelju su potvrđena 202 nova slučaja koronavirusa, što je veliki pad broja obolelih u jednom danu, s obzirom na to da su prethodnog dana zabeležena 573 nova slučaja, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena komisija.

Tako je ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini dostigao 80.026, prenosi Rojters.

Broj smrtnih slučajeva u Kini je porastao za 42 i dostigao cifru od 2.912.

Foto: Tanjug AP/Virginia Mayo

Prema poslednjim podacima, zemlje koje su do sada zabeležile slučajeve zaraze korona virusom, nakon Kine su Južna Koreja (4.335), Italija (1.800), Iran (1.501), Japan (274), Nemačka (150), Francuska (130), Španija (120) Singapur (108), Hong Kong (100), Sjedinjene Američke Države (88), Kuvajt (56), Bahrein (47),Tajland (43), Tajvan (40), Velika Britanija (40), Australija (30), Malezija (29), Kanada (24), Švajcarska (24), Ujedinjeni Arapski Emirati (21), Irak (21), Norveška (19), Holandija (18), Vijetnam (16), Austrija (15), Švedska (14), Makao (10), Izrael (10), Liban (10), San Marino (8), Belgija (8), Hrvatska (8), Grčka (7), Ekvador (6), Oman (6), Finska (6), Indija (5), Meksiko (5), Pakistan (4), Danska (4), Azerbejdžan(3), Gruzija (3), Flipini (3), Češka (3), Indija (3), Rumunija (3), Island (3), Alžir (3), Rusija (3), Katar (3), Brazil (2), Indonezija (2), Egipat (2), Portugal (2), Avganistan (1), Andora (1), Nepal (1), Kambodža (1) Jermenija, (1), Jordan (1), Šri Lanka (1), Estonija (1), Novi Zeland (1), Belorusija (1), Irska (1), Nigerija (1), Litvanija (1), Luksemburg (1), Island (1), Monako (1), Severna Makedonija (1). Korona virus registrovan je i u Saudijskoj Arabiji, Tunisu, Senegalu i Litvaniji.

Virus u Srbiji

U Srbiji nema zaraženih novim virusom korona, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" do sada je ukupno testirano 45 lica i svi uzorci su bili negativni.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Testiraju se uzorci lica koja su boravila na području intenzivne transmisije virusa, kao i ona kod kojih je uočeno prisustvo simptoma infekcije disajnih

Virus u svetu

Trend opadanja broja zaraženih u Kini se nastavio, ali se virus korona proširio danas u novim zemljama. Jordan je danas saopštio da je muškarac koji je doleteo iz Italije pozitivan na koronavirus, što je prvi slučaj potvrđen u toj zemlji. Prve slučajeve je danas zabeležio i Portugal, a takođe su povezani sa Italijom, zemljom koja je u Evropi prijavila najviše zaraženih.

U međuvremenu je porastao broj umrlih od zaraze. SAD su zabeležile drugi smrtni slučaj, kao i prve slučajeve zaraze u Njujorku i Čikagu. Broj preminulih od zaraze virusom korona u Francuskoj porastao je na četiri.

Foto: Tanjug AP/Frank Augstein

Posebno je dramatično u Iranu. Prema podacima vlasti u Iranu, 66 osoba je umrlo, a 1.501 je zaražena novim virusom korona. Među žrtvama je i Mohamad Mirohamadi, savetnik vrhovnog iranskog vođe.

EU je zbog širenja korona virusa podigla nivo rizika od zaraze sa "srednjeg" na "visok" i pokrenula "Korona tim za odgovor", koji će se baviti medicinskim, ekonomskim i transportnim posedicima epidemije.

Foto: Tanjug AP/Elaine Thompson

Prema najnovijim informacijama, u Evropi je zabeleženo 2.100 zaraženih u 18 zemalja i 44 smrtnih slučajeva zbog KOVID-19 epidemije, a predviđa se i pad ekonomskog rasta evrozone.

- Situacija je kompleksna i zahteva brzu reakciju i snažnu koordinaciju na svim nivoima - poručila je predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Inkubacija, simptomi i prevencija

Infekcija novim korona virusom ima inkubacioni period između 1-14 dana. Studija objavljena u “Žurnalu Američkog medicinskog udruženja” otkrila je novi dokaz da virus može da se širi čak i dok prenosilac nema nikakve simptome. Stručnjaci su procenili da svaka zaražena osoba tokom epidemije u proseku inficira još dve do tri osobe.

Foto: Unsplash.com

Infekcije korona virusom imaju širok spektar simptoma, uključujući groznicu, kašalj, kratak dah i poteškoće s disanjem. Blaži slučajevi uzrokuju simptome poput prehlade, dok teži mogu dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog oboljenja, prestanka funkcije bubrega i smrti.

Najbolja lična prevencija je često pranje ruku i dezinfekcija površina, nošenje zaštitnih maski na licu i rukavica u javnom prevozu i ustanovama.

Lečenje

Lek za novi korona virus sada ne postoji i u većini slučajeva simptomi sami prolaze ili se ljudi oporave pomoću lekova za respiratorni sistem. Stručnjaci savetuju obolele da uzimaju dosta tečnosti, da odmaraju i spavaju, a ako se simptomi pogoršaju da odu kod lekara.

Foto: Tanjug AP/Chinatopix via AP

Naučnici širom sveta utrkuju se da naprave vakcinu, međutim, stručnjaci upozoravaju da od njenog testiranja do proizvodnje može proći 18 meseci do dve godine.

Iz Kine je stigla i jedna lepa vest koja je potvrdila da su mlađe osobe i deca otpornije na korona virus. Novorođenče iz Vuhana staro 17 dana oporavilo se bez terapije i u petak je otpušteno iz bolnice u Vuhanu.

Foto: Tanjug AP/Nate Guidry Pittsburgh Post-Gazette via AP

SZO pozvala je zemlje širom sveta da se pripreme na moguću pandemiju, ali su stručnjaci izrazili i strah da zemlje van Kine "nisu spremne" za takav scenario.

#Svet

#koronavirus

'