AKTUELNO

Nema obolelih u većinski srpskim sredinama, u albanskim je 79 zaraženo, a četiri suspektna pacijenta u severnoj Kosovskoj Mitrovici dala su uzorke koji su poslati na proveru, napisao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na svom instagram profilu.

U dnevnom izveštaju za KiM, Đurić navodi da je dopremljeno 200 pumpi za dezinfekciju u Kosovsku Mitrovicu i da je u toku velika akcija dezinfekcije ulica i svih ulaza stambenih zgrada u većinski srpskim sredinama. 

U Leposaviću je 69 stambenih zgrada dezinfikovano za jedan dan. 

-Deset pacijenata pregledali su mobilni timovi iz Gračanice, nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma koji ukazuju na infekciju COVID-19. U Kosovskoj Mitrovici 576 penzionera, čija je penzija manja od 15.000 dinara, počelo je da dobija pomoć u osnovnim životnim namirnicama - navodi Đurić na Instagramu. 

View this post on Instagram

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 26. март 2020. године: Нема oболелих у већински српским срединама. 79 оболелих у албанским срединама. 4 суспектна пацијента у северној Косовској Митровици дала узорке који су послати на проверу. 200 пумпи за дезинфекцију допремљено у Косовску Митровицу. У току велика акција дезинфекције улица и свих улаза стамбених зграда у већински српским срединама. 69 стамбених зграда у једном дану дезинфиковано у Лепосавићу. 10 пацијената прегледали су мобилни тимови из Грачанице, није утврђено присуство клиничко-епидемиолошких критеријума који указују на инфекцију COVID-19. 576 пензионера у Косовској Митровици чија је пензија мања од 15.000 динара почели су да добијају помоћ у основним животним намирницама. У Косовској Митровици и Лепосавићу јуче је први пут дошло до масовног кршења полицијског часа који је увела Влада Србије. Од 17 часова па до касније увече центром северне Косовске Митровице и Лепосавића шетале су стотине грађана. На грађане је апеловано да то не чине, јер угрожавају сопствено здравље и здравље својих најмилијих. У свим општинама преко волонтерских тимова обилазимо грађане, и трудимо се да изађемо у сусрет свим захтевима, посебно у набавци лекова и хране, а имајући у виду забране кретања у току полицијског часа, које су уведене како са наше стране, тако и од стране Приштине. У српским срединама у току је организовано прикупљање рецепата у циљу набавке лекова у Косовској Митровици и централној Србији. У општини Клина, која се налази у карантину, преко чланова општинског Штаба за ванредне ситуације обилазимо старије и достављамо им храну која се купује у продавницама у Клини.

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

Kaže i da je u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću juče prvi put došlo do masovnog kršenja policijskog časa koji je uvela Vlada Srbije. Naime, kako navodi, od 17 časova pa do kasnije uveče centrom severne Kosovske Mitrovice i Leposavića šetale su stotine građana, zbog čega je Đurić apelovao na njih da to ne rade, jer ugrožavaju sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najmilijih.

-U svim opštinama preko volonterskih timova obilazimo građane i trudimo se da izađemo u susret svim zahtevima, posebno u nabavci lekova i hrane, a imajući u vidu zabrane kretanja u toku policijskog časa, koje su uvedene kako s naše strane, tako i od strane Prištine - napisao je Đurić. 

On je naveo i da je u srpskim sredinama u toku organizovano prikupljanje recepata u cilju nabavke lekova u Kosovskoj Mitrovici i centralnoj Srbiji, dok je u opštini Klina, koja je u karantinu, preko članova opštinskog Štaba za vanredne situacije organizovan obilazak starijih kojima se dostavlja hrana, "koju kupujemo prodavnicama u Klini".

#Kim

#Marko Đurić

#koronavirus

'