AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić objavio je na svom Instagram nalogu dnevni izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji u kojem se navodi da nema obolelih od koronavirus u većinski srpskim sredinama.

Kako se navodi, obolele su 63 osobe u albanskim sredinama.

U KBC Priština u Gračanici kod jedne bolesnice primećeni klinički simptomi koji bi mogli da ukažu na prisustvo KOVID 19. Pacijentkinja je prebačena u KC Niš.

Prema Đurićevim rečima, 900 naših volontera širom KiM realizovali su do sada 3.634 akcije pomoći sugrađanima.

View this post on Instagram

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији: 24. март 2020. године. Нема оболелих у већински српским срединама. 63 оболелa у албанским срединама. У КБЦ Приштина у Грачаници код једне болеснице примећени клинички симптоми који би могли да укажу на присуство КОВИД 19. Пацијенткињa је пребачена у КЦ Ниш. 900 наших волонтера широм КиМ реализовали су до сада 3.634 акције помоћи суграђанима. У српским срединама настављене акције достављања хране, лекова, заштитних маски, рукавица и средства за дезинфекцију становништву. Приштина је увела забрану кретања грађанима и возилима на КиМ у периодима од 10 до 16 часова и од 20 до 06 часова. Обезбеђена слобода кретања преко административне линије за санитетска возила, пацијенте који се превозе и лекаре пратиоце. У општини Зубин Поток организована акција добровољног давања крви. У свим српским општинама, у јединицама локалне самоуправе и у здравственим установама, функционишу дежурства од 24 часа. У српским срединама онлајн настава за ученике основних и средњих школа се одвија по плану и програму. Дом културе Грачаница наставља да емитује онлајн програме за децу и младе. . . . #srbija #kosovoimetohija #koronavirus #coronavirusoutbreak⚠️

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

U srpskim sredinama nastavljene akcije dostavljanja hrane, lekova, zaštitnih maski, rukavica i sredstva za dezinfekciju stanovništvu.Priština je uvela zabranu kretanja građanima i vozilima na KiM u periodima od 10 do 16 časova i od 20 do 06 časova.

Obezbeđena sloboda kretanja preko administrativne linije za sanitetska vozila, pacijente koji se prevoze i lekare pratioce.U opštini Zubin Potok organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi.

U svim srpskim opštinama, u jedinicama lokalne samouprave i u zdravstvenim ustanovama, funkcionišu dežurstva od 24 časa

.U srpskim sredinama onlajn nastava za učenike osnovnih i srednjih škola se odvija po planu i programu.Dom kulture Gračanica nastavlja da emituje onlajn programe za decu i mlade.

#Marko Đurić

#koronavirus

'