AKTUELNO

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije naložilo je policijskim stanicama širom Austrije da noću pojačano nadziru supermarkete i šoping centre.

Razlog za ovu meru je opasnost od pljački supermarketa zbog rastućeg straha od koronavirusa.

Naime, u Austriji su građani već počeli da prave zalihe namirnica, pa su supermarketi puni kupaca, ali je robe u rafovima sve manje, a u pojedinim ih nema uopšte.

Foto: Pink.rs

Fotografije do kojih je došao Pink.rs kao i one koje su građani postavili na društvenim mrežama pokazuju prazne rafove i zamrzivače u Beču.

 Pre nekoliko dana počela je navala i ponestaje, ili je već ponestala većina artikala.

Najpre je vladala kratka nestašica toalet papira u brojnim trgovinskim lancima, da bi sada u toku dana nestajalo brašno, mleko, gotova hrana i drugi proizvodi kojim građani žele da se snabdeju za duži period. Među njima su i alkohol i kozmetika.

Foto: Pink.rs

Naime, broj inficiranih koronavirusom u Austriji drastično je porastao juče posle podne i prešao brojku od 600 obolelih.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, jutros je objavljeno da je registrovano 602 potvrđenih slučaja infekcije koronavirusom, dok je juče posle podne bilo 507 obolelih.

Od pojavljivanja koronavirusa u Austriji, krajem februara, sprovedeno je 7.467 testiranja, a testovi se sprovode obično kada postoji sumnja na infekciju.

Foto: Pink.rs

Ministarstvo je jutrosa saopštilo i da je do sada izlečeno šest lica, a da je jedna osoba preminula.

Pokrajina s najvećim brojem inficiranih je Tirol, gde prema poslednjim informacijama ima 206 potvrđenih slučajeva.

U ovoj pokrajini austrijska vlada je dva regiona stavila u karantin, jer je tamo zabeleženo nadprosečno veliko širenje virusa.

Video: Pink.rs

Na drugom mestu po broju inficiranih je pokrajina Gornja Austrija sa 101 slučajem, zatim slede Donja Austrija sa 86, Beč sa 85, Štajerska 61, Salcburg 28, Forarlberg 26, Burgenland (Gradište) devet i Koruška četiri.

Foto: Tanjug AP/Kerstin Joensson

Nakon pomenutih, u karantin je stavljeno i mesto Hajligenblut u pokrajini Koruška. Hajligenblut će biti pod karantinom do 29. marta, saopštile su nadležne vlasti.

#Austrija

#Beč

#koronavirus

'