AKTUELNO

Zbog aktuelne situacije usled tenzija sa SAD, Ministarstvo inostranih poslova Austrije izdalo je upozorenje na opasnost od putovanja u Iran.

"Na osnovu aktuelne krhke situacije u regionu savetujemo da se ne putuje, ako nije hitno potrebno, u Iran", navedeno je u upozorenju, kojim je Iran označen kao zemlja sa povećanim bezbednosnim rizikom.

U celoj zemlji, posebno izvan Teherana, može doći do politički motivisanih skupova sa velikim brojem bezbednosnih snaga, dodaje se u upozorenju.

Ukazuje se da bi građani Austrije trebalo da izbegavaju okupljanja, kao i da ne slikaju ili snimaju, a preporučuje se i izbegavanje strateški relevatnih ciljeva.

Ministarstvo je ujedno ukazalo da je trenutno veoma ograničena mogućnost da se pomogne gradanima koji poseduju austrijsko i iransko državljanstvo, jer se ta lica tretiraju od iranskih vlasti kao njihovi građani.

Prema podacima Ministarstva, u Iranu se trenutno nalazi oko 300 austrijskih državljanina, među kojima je samo mali broj turista.

Već tokom vikenda je Ministarstvo izdalo upozorenje za putovanje u Irak, gde se trenutno nalazi oko 200 austrijskih državljana, koji imaju pretežno porodične veze na severu te zemlje u kurdskoj oblasti.

#Austrija

#Iran

#Upozorenje

#opasnost

'