AKTUELNO

Navijač Partizana Bogdan J. (23) ranjen je u subotu uveče na Karaburmi u Beogradu, kada je nepoznati napadač na njega ispalio rafal u trenutku kada se ovaj u parku sastao s devojkom, koja je prošla bez povreda.

Pucnjava se dogodila oko 20.15 u Kamčatskoj ulici, a kao mogući motiv pominju se neraščišćeni računi.

- Sumnja se da je upucani navijač Partizana bio deo frakcije Principi, koju su, prema optužnici, Veljko Belivuk i Marko Miljković do hapšenja 4. februara 2021. koristili kao paravan za vršenje krivičnih dela - kaže Kurirov dobro obavešten izvor i dodaje:

"Grobarski park"

- Istražitelji sumnjaju da je napadač znao kada će žrtva izaći iz kuće i kada će se naći u "grobarskom parku". Inače, u trenutku ranjavanja Bogdan J. je bio u kućnom pritvoru, ali bez nanogice.

Kako je pojasnio naš izvor, sumnja se da je napadač sa saučesnikom ili više njih spremno čekao žrtvu.

- Kada se Bogdan J. pojavio u parku kako bi se sastao s devojkom, začuli su se hici. Napadač je prišao žrtvi i počeo da mu puca u noge. Ispalio je nekoliko hitaca, a potom pobegao - kaže sagovornik i dodaje da je devojka odmah pobegla, te da nije poznato da li je videla lice osobe koja je pucala.

- Povređeni je pao i počeo da doziva pomoć. Policija i ekipa Hitna pomoć ubrzo su stigli, a lekari su konstatovali da je Bogdan J. zadobio povrede koje nisu opasne po život. Ranjeni nije želeo da sarađuje s policijom.

Kako saznajemo, ovo nije prvi put da se ovaj mladić našao na meti. Povređeni Bogdan J. je i 2018. godine bio ranjen hicima iz vatrenog oružja. Njegove komšije za Kurir kažu da se u subotu uveče čula pucnjava, a potom i jaukanje.

- Mislili smo da su u pitanju petarde ili tako nešto, s obzirom na to da je ovo navijački kraj Partizana. Stalno oni nešto slave ovde, proslavljaju, prave bakljade. Izašao sam na prozor i video kako jedna devojka beži, dok mladić leži nasred parka i viče: "Mamu vam vašu. Platićete za ovo!", a onda je počeo da doziva pomoć - kaže nam jedan očevidac pucnjave i dodaje:

- Odmah su se tu okupili navijači i komšije. Došle su i policija i Hitna pomoć, ceo kraj su blokirali. Kasnije sam čuo od komšija da je ranjen u noge, to vam je klasična opomena, tako je bilo i u moje vreme.

Odbili saradnju

Interesantno je da je samo dva dana ranije u Borči ubijen Jovan Milovanović (19), kog istražitelji takođe dovode u vezu s navijačima Partizana. Milovanović je nasmrt izboden u zakazanom obračunu sa, kako se sumnja, pripadnicima iste navijačke grupe. Tada je ranjen i njegov drug Boro J. (23), koji je, kao i ranjeni navijač s Karaburme, odbio da sarađuje s policijom.

- Istražitelji proveravaju da li su ubistvo u Borči i pucnjava na Karaburmi povezani i na koji način. Ne isključuje se mogućnost da je u pitanju razbuktavanje sukoba unutar navijača Partizana. Sumnja se da svi upleteni u ova dva događaja imaju veze i s narkoticima, te se ispituje njihova veza i da li je to dovelo do toga da se navijači obračunavaju među sobom - objašnjava naš izvor.

Podsetimo, policija je u subotu uveče, baš u vreme pucnjave na Karaburmi, uhapsila osumnjičenog za ubistvo u Borči. Osumnjičeni se skrivao dva dana od policije i imao je, kako se sumnja, pomagača. Policija je saopštila da su uhapsili B. B. (23) i jednog maloletnika (17) zbog teškog ubistva.

Osumnjičen i maloletnik

- Oni se sumnjiče da su 1. februara oštrim predmetom povredili dvadesettrogodišnjeg muškarca, koji je od zadobijenih povreda preminuo na mestu - piše u saopštenju MUP, gde se dodaje da je B. B. određeno zadržavanje do 48 sati, a osumnjičeni maloletnik biće sproveden u Viši sud u Beogradu, u odeljenje za maloletnike.

Učestali sukobi u beogradskom naselju

Podmladak Belivukovih Principa rasturao drogu po klubovima?

Ranjeni Bogdan J. je, navodno, svojevremeno bio deo Partizanove navijačke grupe Principi, na čijem čelu su bili Veljko Belivuk i Marko Miljković. Nije tajna da su Principi imali jak uticaj na Karaburmi, a poznato je i da je nakon hapšenja vođa Principa u februaru 2021. njihove kriminalne poslove vezane za trgovinu drogom i poslove obezbeđenja, kako se sumnja, preuzeo podmladak s Karaburme i njihova bratska navijačka frakcija Antiromi. Podsetimo, na čelu Antiroma bio je Lazar Marinković Lucifer, koji je zajedno sa svojih 17 saradnika uhapšen u martu prošle godine zbog trgovine drogom na beogradskim splavovima i u klubovima. Njegova grupa je pre nekoliko dana osuđena pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu na ukupno 73 godine i devet meseci zatvora. Vođa Marinković je osuđen na sedam godina. Takođe, nakon hapšenja klana Belivuk-Miljković navijački sukobi na Karaburmi su postali učestali, pa je u decembru 2021. ranjen V. O. (24) u blizini svoje kuće, dok je u martu 2022. teško ranjen Vuk J. (35) kada se vraćao kući. Inače, Vuk J. je brat jednog od navodno osumnjičenih za ubistvo "škaljaraca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u Atini, a sumnja se da je ovo bila poruka Vukovom bratu.

Komšije uplašene

Komšije Bogdana J. ispričali su za Kurir da je ovaj mladić poznat u kraju kao veoma problematičan.

- Ima određena grupica momaka koja je poznata u kraju i to svi znaju. Bave se drogom i svi gledaju da ih se klone, pa je tako bolje ne pričati o tome. Nije bezbedno. Bio je i hapšen zbog narkotika, a priča se i da mu ovo nije prvo ranjavanje - rekao je jedan od stanovnika zgrade ispred koje se dogodila pucnjava.

Uplašene komšije kažu da je preksinoć bio blokiran ceo kraj. - Policije je bilo na svakom ćošku, sve su ispitivali, bukvalno svakog prolaznika, a nekim komšijama su i zvonili na vrata da provere da su nešto čuli i videli i tako im pomogli u istrazi. Opšti haos je bio - kaže sagovornik.

Autor: