AKTUELNO

Prvo pripremno ročište za suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su okrivljeni za najteža krivična dela, odloženo je prvi put u utorak, a zatim i danas.

Ono koje je bilo zakazano za sutra takođe je otkazano s porukom da je suđenje odloženo na neodređeno vreme. Ipak, u utorak se pojavilo svih 30 okrivljenih, među kojima su bili i glavni osumnjičeni Belivuk i Miljković.

Mediji navode da je u sudnici došlo do psovki upućenih svedocima saradnicima, ali i aplauza od drugih osumnjičenih kada su predložili da Belivuk bude "svedok saradnik".

Kakva je sudbina članova klana? Dokle može da se odlaže suđenje? Kakva je strategija odbrane i da li ima zakonskih osnova da se osumnjičene vođe klana nude za svedoke saradnike?

Na sva ova pitanja odgovor su dali advokat Nebojša Perović i prof. Ilija Kajtez.

Foto: Informer/Marko Đoković

- Zakonin o krivičnom postupku predviđa izuzeće, ali on mora biti opravdan. Podnese se predlog, a potom se odlučuje. Odluka može biti doneta u danu ili u nekoliko dana. Zavisi od suda, mislim da će se relativno brzo doneti odluka. Ako su razlozi osnovani, onda može doći do izuzeća. - rekao je advokat Perović.

Na početku suđenja Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i pripadnicima njihove kriminalne grupe u zgradi Specijalnog suda u Beogradu prekjuče je vladalo opsadno stanje, a da neviđene mere obezbeđenja nisu bile preduzete bez razloga, potvrđuje i to što je prvookrivljeni Veljko Belivuk po ulasku u sudnicu pripretio svedocima-saradnicima

Foto: E-Stock/Aleksa Stanković

- Čim je ušao u sudnicu, Belivuk se okrenuo ka delu u kom su sedeli Hrvatin i Spasojević. Dobacio im je: „Pi*ke!“, najverovatnije aludirajući na to što su njih dvojica, koja su po sopstvenom priznanju učestvovala u ubistvima i uklanjaju leševa, „izdala klan i pristala na saradnju s nadležnim organima“ - objašnjava naš izvor. On kaže i da su pojedini upoznati s prilikama ove njegove reči protumačili kao pretnju.

- Ne treba previše da nas iznenađuju te psovke. Nećemo ništa da preudiciramo, ali njihova optužnica je vrlo čvrsta sa dosta relevantnih dokaza. Reakcija vođe tog klana je gnušenje do juče saboraca a sada smatra da su ga izdali. Njegova reakcija je očekivana i emotivna, nije se puno ustezao niti je razmišljao o posledicama svog postupka. Mogli su se očekivati izlivi besa. Treba se povesti računa o bezbednosti porodice zaštićenih svedoka, jer ova psovka je možda bila poruka - kaže Kajtez.

Autor:

#Veljko Belivuk | Velja Nevolja