AKTUELNO

Uz jake mere obezbeđenja sudske straže i Žandarmerije pripadnici grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sprovedeni su maricama u Specijalni sud u Beogradu gde treba da im se održi pripremno ročište pred suđenje za pet ubistava i brojne krivične prekršaje.

Kako novinar TV Pink - a Mladen Mijatović javlja, ispred zgrade Specijalnog suda nalazi se ogroman broj pripadnika policije i žandarmerije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Na optuženičkoj klupi nalazi se 30 članova klana, i oni su optuženi za veliki broj najtežih krivičnih dela. Članovi organizovane kriminalne grupe došli su u zgradu pod jakim obezbeđenjem i pratnjom. U specijalnim vozilima, a oko suda nalazi se veliki broj Žandarmerije sa dugim naoružanjem i pancirima - naveo je Mijatović.

Kako je rekao, ovoliki broj policije i obezbezbeđenja ispred zgrade Specijalnog suda viđen je poslednji put, kada je ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić.

- Na pripremnom ročištu, odbrana se iznosi pred tročlanim većem, i predlažu listu svedoka koji će biti saslušani - dodao je Mijatović.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsećamo, Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su Belivuk i Miljković stvorili plan da se pod paravanom navijačke grupe "Principi" sprovode otmice i ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa. Njih dvoje se smatraju važnim članovima kriminalnog "kavačkog klana" koji je u ratu sa "škaljarskim".

Jednu od žrtava, Milana Ljepoja, člana grupe Pink Panter, poznate po spektakularnim pljačkama nakita u svetu, ubili su smatrajući da je umešan u organizaciju atentata na Radoja Zvicera u Ukrajini. Zvicer se smatra šefom "škaljarskog klana".

Foto: TV Pink Printscreen

Vlast je objavila, početkom godine, na sva zvona, da je Zvicer formirao posebnu grupu sa ciljem da ubije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali se ubrzo sa tom informacijom utihnulo. Uz to je išla i ocena da Zvicer ima političkog nalogodavca.

Do ključnih dokaza protiv Belivukove grupe se došlo kroz međunarodnu pravnu pomoć. Uspešno su skinuti sa servera Skaja međusobni razgovori okrivljenih i fotografije žrtva, koje su javnosti prvo pokazali predsednik države Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Autor: