AKTUELNO

Englezi su gostovali u nedelju u Prištini gde su igrali protiv takozvanog Kosova, a njihovi navijači su pevali uvredljive pesme na račun Srba.

Jedan od normalnih navijača je to snimio i postavio pitanje da li će sada UEFA da kazni Englesku zabranom dolaska navijača na utakmicu, kao što je to bio slučaj upravo sa Srbijom.

Međutim, izvesni Sem Strit je postavio još bitnije pitanje.

Da li se rasizmom nazivaju samo uvredljiva skandiranja navijača iz istočne Evrope? "Srbi su kopilad gde god da se nađu", pevaju Englezi pod vođstvom jednog Albanca sa Kosova, dok pored njega drugi Albanac pokazuje simbol albanskog orla.

Stritova objava je izazvala burnu raspravu, dobio je i reči podrške ali je bilo i negodovanja.

Jedan od komentatora mu je "objasnio" da ne bi trebalo preterivati i praviti senzacionalizam gde mu nije mesto, jer nikakvog rasizma nije bilo, već uobičajene pesme u kojoj se umesto Srbija koriste i imena klubova ili drugih reprezentacija.

Foto: Tanjug AP/Visar Kryeziu

- A to se radi uz ovu gestikulaciju orla? Pa, da su Englezi otišli u Moskvu, popili nekoliko pića sa Rusima, podigli zastavu Ruske Imperije i fotografije Putina i zapevali 'Ukrajinci su razbijeni gde god da se nađu', da li bi i to bilo samo o fudbalu? - replicirao je ogorčeni Strit.

#Priština

#Utakmica

'