AKTUELNO

Naučnici razvijaju uređaj koji će ljudima omogućiti da kontrolišu svoje snove i da uđu u fazu sna kad se dešavaju halucinacije.

Da li biste voleli da svako veče birate šta ćete da sanjate? Dosta vam je svega, ne možete na odmor i rado biste se bar u snu prošetali ulicama Rima, Pariza ili Londona ili uživali u zvucima talasa? To možda nije tako daleka budućnost.

Naučnici sa Masačusets univerziteta tehnologije razvijaju uređaj koji će ljudima omogućiti da kontrolišu svoje snove i da uđu u fazu sna kad se dešavaju halucinacije. Reč je o hipnagogiji, stanju svesti između sna i jave koji se javlja u trenutku buđenja ili padanja u san i uključuje iskrivljenu percepciju prostora i vremena. Ovo stanje može da uzrokuje snove u kojima je osoba svesna da sanja, pa tako može preuzeti kontrolu nad sopstvenim snom. Jedna od manifestacija hipnagogije je vantelesno iskustvo kod kog se javlja osećaj lebdenja i napuštanja tela.

Tomas Edison i Salvador Dali su namerno izazivali ovo stanje da bi u međuprostoru između jave i sna dobili izvor inspiracije i nove ideje. Naučnici sada prave uređaj koji na osnovu otkucaja srca i pomeranja mišića pokazuje kad osoba izlazi iz faze hipnagogije i ulazi u duboki san. Kad se to dogodi, robot pored kreveta je podešen da ispusti zvuk kako bi osobu vratio u stanje hipnagogije. Taj zvuk može biti bilo šta, pa i reč, a naučnici su otkrili da ako robot kaže "zec" ili "more", osoba će sanjati te simbole.

Pročitajte još: POVEDITE RAČUNA: Evo DRAGOCENIH SAVETA kako da se zaštitite od URINARNIH INFEKCIJA tokom SEKSA!

#Nauka

#Snovi

'