AKTUELNO

Okrugli crv, ranije nepoznate vrste, preživeo je 40 metara ispod površine u sibirskom permafrostu (tlo koje neprekidno ostaje ispod 0 stepeni Celzijusa, na kopnu ili ispod okeana) u stanju mirovanja poznatom kao kriptobioza, rekao je Tejmurasu Kurčaliji, profesoru na Institutu Maks Plank za molekularnu biologiju i genetiku ćelije i jedan od naučnika uključenih u istraživanje.

- Organizmi u kriptobiotičkom stanju mogu da izdrže potpuno odsustvo vode ili kiseonika i izdrže visoke temperature, kao i smrzavanje ili izuzetno slane uslove. Oni ostaju u stanju „između smrti i života“, u kojem se njihov metabolizam smanjuje na nivo koji se ne može otkriti - objasnio je profesor.


Život se može zaustaviti i onda ga započeti iz početka. Ovo je veliki nalaz - rekao je on, dodajući da su "drugi organizmi koji su ranije oživeli iz ovog stanja preživeli decenijama, a ne milenijumima".

Treće ovakvo otkriće tokom ovog veka


Pre pet godina, naučnici sa Instituta za fizičkohemijske i biološke probleme nauke o tlu u Rusiji pronašli su dve vrste okruglih crva u sibirskom permafrostu.

Istraživač Anastasija Šatilovič, oživela je dva crva u institutu tako što ih je jednostavno rehidrirala vodom, pre nego što je oko 100 crva odnela u laboratorije u Nemačkoj na dalju analizu, transportujući ih u svom džepu.

Nakon odmrzavanja crva, naučnici su koristili radiokarbonsku analizu biljnog materijala u uzorku da bi utvrdili da naslage nisu odmrznute 45.839 i 47.769 godina.

Autor: Dubravka Bošković