AKTUELNO

Pećina na planini Devica, u istočnoj Srbiji, krila je neverovatno, providno stvorenje koje je otkrio tim naučnika. Ispostavilo se da je reč o novoj vrsti puževa nazvanoj Vitrea virgo ili kristalni puž sa planine Devica.

Kako piše Majami herald, ova pećina bila je jedno od 30 mesta koje su istraživači posetili između 2021. i 2023. proučavajući jednu grupu puževa. Tokom većine ekspedicija uglavnom su otkrivali poznate vrste, ali je na Devici bilo drugačije. Kada su istraživači ušli u podzemnu pećinu, otkrili su desetak "velikih" i neobičnih puževa, navodi se u studiji objavljenoj u ZooKeys. Pogledali su ove životinje detaljnije i shvatili su da su otkrili novu vrstu.

Ovi kristalni puževi sa Device smatraju se velikim za taj tip puževa – do pet milimetara. Njihove kućice su providne i guste, a donji deo je skoro potpuno ravan. Meka tkiva su "gotovo potpuno bez pigmentacije".

- Ova studija povećava broj vrsta iz roda Vitrea u Srbiji na 10. Specifični diverzitet ovog roda u okolnim zemljama varira od pet do 13. Pet vrsta je poznato u Mađarskoj, sedam u Albaniji, devet u Crnoj Gori, 10 u Bosni i Hercegovini i Rumuniji, 11 u Bugarskoj i 12 u Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj. Nijedna od poznatih vrsta u Srbiji nije endemska za zemlju osim nove, tek opisane vrste, ali je njih nekoliko endemsko za zapadni Balkan – navodi se u studiji koju potpisuju naučnici sa Biološkog fakulteta Vukašin Gojšina, Nikola Vesović, Srećko Ćurčić i Tamara Karan-Žnidaršič, kao i Biljana Mitrović iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Ivajlo Kanev Dedov sa Instituta za istraživanje biodiverziteta i ekosistema pri Bugarskoj akademiji nauka u Sofiji.

Kristalni puževi sa Device pronađeni su u tamnim delovima pećine, duboko u njoj. Ime su dobili po planini na kojoj su nađeni, s tim što je iskorišćena latinska reč koja znači devica – virgo. Zbog toga je naučni naziv Vitrea virgo.

Nova vrsta identifikovana je po veličini kućice, obliku, boji, genitalijama i drugim karakteristikama. Nema još podataka o DNK nove vrste.

Autor: