AKTUELNO

Važno je ispoštovati običaje na ovaj dan!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju veliki praznik, dan Svetih mučenica Vere, Nade, Ljubavi i majke im Sofije.

Njihova majka Sofija (mudrost) dala ova imena po uzoru na vrline koje je propovedao Isus Hrist, a živele su u vreme cara Adrijana, kada se gubio život zbog hrišćanstva.

Kako su deca odrastala, u njima su rasle hrišćanske vrline, a dobro su izučile proročke i apostolske knjige, pa su dane provodile u molitvama i radu.

Foto: Wikimedia

Glas o njihovoj mudrosti i lepoti pronese se po celome Rimu. Ču za njih i eparh Antioh i zažele da ih vidi. Čim ih je video, eparh odmah shvati da su one hrišćanke, jer nisu krile svoju veru u Hrista, nisu se kolebale u svojoj nadi na Hrista i nisu krile veliku ljubav za Hrista, nego su otvoreno pred svima slavile Hrista Boga, gnušajući se bogomrskih idola neznabožačkih.

O svemu tome Antioh izvesti cara Adrijana, i ovaj odmah posla sluge da mu dovedu devojčice.

Predanje svedoči kako ih je car na sve načine pokušavao odvratiti od vere u Hrista, ali da je smirenost i istrajnost decojčica bila zaprepašćujuća.

Pročitajte još: SNIMAK KOJI JE ODUŠEVIO SVET: Devojčica krade kokice princu Hariju (VIDEO)

Car se mnogo naljutio i divljao što one tako male imaju takvu hrabrost i takvu pamet i usuđuju se odgovarati tako smelo. I poče ponovo svaku od njih primoravati na svoje bezbožje. Obraćajući se prvo najstarijoj sestri Veri on joj reče: Prinesi žrtvu velikoj boginji Artemidi! - A l i Vera ne htede. Tada car naredi da je svuku nagu i jako biju. A mučitelji, bijući je bez milosti, govorahu joj: Prinesi žrtvu velikoj boginji Artemidi! - Međutim, ona je samo ćutala i trpela. A kada mučitelji ništa nisu uspeli batinama, car naredi da joj odseku devojačke grudi, ali iz rana, umesto krvi poteče mleko.

Mučenjem je car Adrijan pokušavao da sve tri sestre privoli na svoju stranu, a ni najgore mučenje kojim ih je podvrgavao nije uspevalo da ih natera da pokleknu.

U vreme kada su stradale Vera je imala 12, Nada 10, a Ljubav 9 godina. Izvedene su pred cara gde su smerno ali odlučno ispovedili veru u Isusa Hrista i odbili da prinesu žrtve idolskoj boginji Artemidi.

Nakon toga su po carevoj naredbi mučene i ubijene.

Mrtva tela svojih kćeri uzela je Sofija i sahranila van grada. Nakon tri dana i tri noći molitvi na njihovom grobu i sama je umrla 137. godine.

Foto: Pixabay.com

Beseda na današnji dan govori o jedinstvu bića Oca i Sina:

Jedinstvo Svog bića sa Ocem izrazio je Gospod Isus i daljim rečima: otac je u meni i ja u njemu. Može li se jasnije govoriti o božanstvu Sina? Može li se ljudskim jezikom jače izraziti jedinstvo triipostasnog Boga? Dogma o božanstvu Sina Božjega kao i dogma o jedinstvu bića božjega otkrivene su i položene samim Gospodom Isusom Hristom. Neka niko, dakle, ne poklanja vere obmanama nekih nevernika i jeretika, kao da sam Gospod Isus nije objavio Svoje božanstvo nego da je ta dogma tobož docnije istaknuta u crkvi.

Veruje se da bi danas valjalo otići u crkvu i pomoliti se ovim mučenicama. Ukoliko imate neku muku ili bogougodnu neostvarenu želju, predanje kaže da je morate izgovoriti jasno, nedvosmisleno i one će vam ispuniti sve što ste poželeli.

#Crkva

#Praznik

#Svetac

'