AKTUELNO

Na današnji dan umrla je Nadežda Petrović.

1512 - Turski sultan Bajazit II abdicirao je u korist sina Selima I.

1682 - Umro je španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo, jedan od najznačajnijih predstavnika visokog baroka u slikarstvu.

1807 - U selu Voganj kod Rume počela je Ticanova buna u kojoj je učestvovalo 15.000 seljaka iz 45 sela rumskog i iločkog vlastelinstva.

1897 - U Beču je umro nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams, autor simfonija, klavirskih koncerata, horskih i solo pesama.

1915 - U Valjevu je umrla slikarka Nadežda Petrović. Smatra se začetnikom modernog srpskog slikarstva, a njene slike "Resnik", Notr Dam", "Autoportret", "Bulonjska šuma" svrstavaju se medju najbolja dela u srpskoj likovnoj umetnosti.

1922 - Josif Visarionovič Staljin izabran je za generalnog sekretara Komunističke partije Rusije.

1930 - Ras Tafari je postao car Haile Selasije I od Abisinije.

1930 - Rođen je Helmut Kol, kancelar Zapadne Nemačke od 1982. i prvi kancelar Nemačke posle ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke 1990.

1936 - Pogubljen je Bruno Hauptman, otmičar i ubica sina američkog pilota Čarlsa Lindberga, koji je prvi sam preleteo Atlantski okean. Ovaj dogadjaj je bio povod da SAD donesu Zakon o otmici kojim je za kidnapovanje uvedena smrtna kazna.

1941 - Mađarski premijer Pal Teleki izvršio je samoubistvo dan pošto je usvojen nemačko-madjarski plan za napad na Jugoslaviju.

1948 - Premijerom drame Ivana Cankara "Kralj Betajnove" u režiji Bojana Stupice, otvoreno je Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu.

1948 - Predsednik SAD Hari Truman potpisao je Maršalov plan ekonomske pomoći Evropi posle Drugog svetskog rata.

1975 - Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao je svetski prvak u šahu, pošto je dotadašnji prvak, američki velemajstor Bobi Fišer, odbio da brani titulu.

1979 - U Pakistanu je pogubljen bivši predsednik Vlade Zulfikar Ali Buto, zbačen s vlasti vojnim udarom 1977.

1991 - Savet bezbednosti UN je izglasao rezoluciju o prekidu vatre u Zalivskom ratu, naložio razmeštanje mirovnih snaga i zatražio od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.

1991 - U Švajcarskoj je umro engleski pisac Grejem Grin  - "Treći čovek", "Suština stvari", "Ministarstvo straha", "Moć i slava", "Kraj ljubavi", "Naš čovek u Havani".

1992 - Predsednik Komunstičke partije i Republike Albanije Ramiz Alija je podneo ostavku dve nedelje posle parlamentarnih izbora, na kojima su komunisti izgubili većinu u Skupštini.

1995 - Najmanje 150 pripadnika plemena Hutu, mahom žena i dece, masakrirano je u jednom selu na severoistoku Burundija.

1996 - U avionskoj nesreći kod dubrovačkog aerodroma Čilipi poginuli su ministar trgovine SAD Ronald Braun, svi putnici (29), uglavnom članovi njegove pratnje i članovi posade (šest).

1999 - Avioni NATO bombardovali su centar Beograda, prvi put od početka napada na SR Jugoslaviju 24. marta. Pogodjene su zgrade republičkog i saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. U Novom Sadu srušen je drugi most na Dunavu.

2003 - Državna zajednica Srbija i Crna Gora primljena je u Savet Evrope, kao 45. članica te najstarije evropske organizacije.

2008 - Haški tribunal oslobodio je bivšeg vodju OVK i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja i saoptuženog Idriza Baljaja krivice za ratne zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998.

2014 - Posle 15 godina otvoren je vazdušni prostor iznad Kosova za civilne letove na visini većoj od 8.700 metara, koji je bio zatvoren 1999. zbog NATO intervencije na SRJ.

2014 - Premijer Jermenije Tigran Sargsijan je podneo ostavku usled oštrih kritika zbog uvodjenja reforme penzija kojom se od ljudi rodjenih posle 1974. tražilo da uplaćuju pet odsto svojih primanja u privatne penzione fondove.

2016 - "Panamska dokumenta" koja su procurila iz jedne avokatske kancelarije, otkrila su podatke o poslovanju 214.488 ofšor kompanije.

#Događaji

#Istorija

#Vremeplov

'