AKTUELNO

Svečanom akademijom i otvaranjem Konfučijeve učionice namenjene izučavanju kineskog jezika i kulture, nastarija gimnazija u Srba, Karlovačka gimnazija, obeležila je 227 godina od osnivanja.

- Ovo je veliki dan za Karlovačku gimnaziju, ali i celokupno srpsko obrazovanje i istoriju. Značaj ove gimnazije je bio i ostao nemerljiv - izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Podsetivši da su se „pod zvonjavom zvona tri karlovačke crkve“, odškolovali prvi moderni srpski intelektualci poput Borislava Mihajlovića Mihiza, Branka Radičevića, Jovana Sterije Popovića, Sime Milutinovića Sarajlije, Đorđa Natoševića, predsednik Mirović rekao je da upravo oni i njihova velika dela čine tradiciju ove škole.

- Ovi velikani, ali i plejada drugih manje poznatih za prosvećivanje našeg naroda, obavezuju nas da i u budućnosti nastavimo da podržavamo sve programe i sadržaje Karlovačke gimnazije - kazao je Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Tom prilikom, Mirović je najavio i da je u pripremi zakon koji će na sveobuhvatan način doprineti očuvanju kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca i razvoju svih potencijala te opštine.

- U Sremskim Karlovcima, u sedištu naše duhovnosti, Pokrajinska vlada realizuje niz projekta u delu komunalnog, infrastrukturnog i turističkog razvoja - kazao je Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Danas nas je u Sremskim Karlovicma okupila Karlovačka gimnazija, sa svojom tradicijom i značajem, želimo da budemo dostojni vremena koje je iza nas ali i vremena pred nama - ocenio je on.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Vlada Srbije osnovala je Radnu grupu koja će raditi na izradi Zakona o Sremskim Karlovcima, sa ciljem očuvanja kulturnog ambijenta, ali i izgradnje Univerziteta u Sremskim Karlovcima i to je zadatak i veliki poduhvat od nacionalnog značaja na kome ćemo zajedno raditi u budućnosti - rekao je ministar Šarčević.

#Gimnazija

#Igor Mirović

#Sremski Karlovci

'