AKTUELNO

Novinar "Večernjih novosti" Dragan Vujičić, majorom u penziji Rajko Baltić, nekadašnji komandant 55. bataljona Vojne policije, i njegov vojnik Dejan Marković, koji je pre dve i po godine oboleo od Ne-Hočkinsovog limfoma, složili su se za Novo jutro televizije Pink da su posledice rata strašne, i da je dobro što je srpski narod pun empatije, kako bi se život ovih junaka učinio lakšim.

- Mi smo bili na borbenom zadatku braneći svoju otadžbinu. Svaki rat je težak, ali zavisi sa kojim se sredstvima ratuje. Sad već, nikakva nije tajna, a svi smo svedoci toga, da je naša zemlja napadnuta kako tehnološko-tehnički sa višestruko nadmoćnijeg agresora. To se teško može opisati, ali mi smo uspeli da odolimo sili, da snagom volje i morala i herojskom vojskom. Kao i da, iako se mnogi neće složiti, ali ja tvrdim, uspeli smo da odolimo i zaštitimo teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje - rekao je major u penziji Baltić.

Kako kaže, rezultat tog integriteta je i rezolucija 12 44.

- Posledice rata i bombardovanja su višedimenzijalne. Generacije dece koja su rođena tih godina, rođena su u stresu. Začeta deca, opet, začeta su u stresu i živeli smo. Posledice su i na psihološkom planu, ovo nije samo jedan od zločinačkih akata, već jedna velika nesreća koja se desila našem narodu. Doći do pravde i istine nije lako, ali sigurno da je rat jedna najgora pojava koju čovečanstvo pamti i treba se truditi da do njega nikada više ne dođe - rekao je major.

Vojnik Marković, koji je pre dve i po godine oboleo od Ne-Hočkinsovog limfoma, rekao je da posledice oseća i u drugim segmentima, da kako kaže, ima noćne more i košmare, i dodaje da je tako nešto teško opisati jer je izuzetno strašno iskustvo.

- Bilo je teško suočiti se sa bolešću, ali morao sad da prihvatim to kao neku sudbinu - rekao je vojnik.

Foto: TvPinkPrintscreen/Clip.rs

Novinar Vujičić rekao je da su posle jednog teksta krenuli u akciju da pomognu Markoviću, pošto živi u neuslovima u kućici u opštini Grocka.

- Dirnut sam sa empatijom našeg naroda prema junacima. Mnogi su se odazvali na akciju. Zaista se radi o čoveku koji je bolest dobio kao posledicu surovog rata koji je vođen i njegove sudbine - rekao je Vujičić.

Major Baltić je naglasio da svaki oficir treba da zna da ima najskuplji potrošni materijal u svojim rukama, a to su, kako kaže, ljudski životi.

- Ko to istinski ne zna da ceni, ne samo u funkciji službe, nego i posle, taj ne treba da se bavi radom sa ljudima, a posebno ne komandovanjem. Ganuo je i mene taj posleratni period, sudbina Dejanova, koja me je podstakla da razmišljam i o sudbinama drugih mojih vojnika. Naravno da brinem i potrudiću se da u današnjem vremenu da ih okupim i skupim i da dostojanstveno obezbedimo neke stvari i maker skroman dom, i uslove dostojne čoveku. Takođe, želim da vratimo taj odnos čoveka prema čoveku. Mi smo narod samo potisnute dobrote, i kada su akcije vidimo koliko smo veliki narod - rekao je Baltić.

- Postoji žiro račun, samo ukucajte na guglu pomoć Dejanu Markoviću. Svaka vrsta pomoći je dobrodošla. Prikupljamo i građevinski materijal i ko god ima dobru volju može da se javi. I ako Bog da ove nedelje krećemo sa temeljima - rekao je Vujičić.

#Srbija

#bombardovanje

'