AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas u skupštini da se neće raditi transplatacija organa preminulog ukoliko se svi članovi porodice ne saglase sa tim.

Ključna novina Zakona o presađivanju organa je ta što je pojednostavljen postupak pristanka, jer se svaka punoletna osoba definiše kao potencijalni donor ukoliko pismenim ili usmenim putem to ne zabrani.

Ministar je objasnio da je dovoljno da građanin na običnom papiru napiše da nije saglasan sa tim da bude donor posle smrti, koji se dostavlja svim ustanovama koje rade transplantaciju.

- Od prvog dana kada zaživi zakon, pravi se spisak ljudi koji se dostavlja ustanovama koje rade transplantaciju i jednostavnije je nego što je bilo do sada - rekao je Lončar.

Odgovarajući na kritike da će novi zakon izazvati zbunjenost i paniku kod građana, ona je naglasio da je jedini cilj ovog zakona da se pomogne bolesnima.

Podršku zakonu su najavili poslanici vladajuće koalicije, ali i pojedini predstavnici opozicije, među kojima je i Dušan Milisavljević iz Demokratske stranke koji je rekao da nema dilemu da li će glasati "za".

- Nema ništa humanije nego da nekom produžite život. Ovim zakonom omogućićemo da 22.000 pacijenata lakše dođu do organa i da postanemo član Eurotransplanta - rekao je Milisavljević tokom rasprave o pojedinostima.

Milisavljević kaže da će zakon sprovoditi lekari što po njegovom mišljenju isključuje mogućnost zlouptrebe.

- Nemojte mi reći da lekar koji uđe u salu želi da uzme organ pacijentu - rekao je on.

#Zlatibor Lončar

'