AKTUELNO

Preventivni pregledi mogu se obaviti u domovima zdravlja.

Srbija je, prema podacima Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje Srbije"Dr Milan Jovanović Batut", po obolevanju od raka na 18., a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi.

Ovi podaci ukazuju na neophodnost većeg angažovanja na preventivi i ranom otkrivanju raka, što je i cilj uvođenja organizovanih skrining programa koji se sprovode već nekoliko godina.

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Kancelarijom za skrining raka sprovodi organizovani skrining karcinoma dojke, grlića materice i karcinoma debelog creva.

Foto: Pixabay.com

Pregledi za druge vrste karcinoma rade se samo u slučaju sumnje na to oboljenje. Tako na primer, kada je reč o najsmrtonosnijem kanceru – kanceru pluća ne postoji opšte prihvaćena skrining metoda. Istraživanja su pokazala da bi se kao skrining test za rak pluća mogao raditi CT pregled, ali je za sada sve u domenu teorije.

SKRINING RAKA GRLIĆA MATERICE

Pregledima su obuhvaćene zdrave žene od 25 do 64 godine života. Papanikolau test se radi na tri godine kod izabranog ginekologa.

Kako je objavljeno na sajtu Kancelarije za skrinig raka, sa više od 1.300 novoobolelih i oko 500 umrlih žena, rak grlića materice je četvrti uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom u Srbiji. U dve trećine slučajeva rak se otkriva tek nakon invazivne početne faze.

Jedan od glavnih uzroka raka grlića materice je Humani papiloma virus. Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak.

SKRINIG RAKA DOJKE

Mamografijom su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina života. Pregledi se mogu obaviti u domovima zdravlja, bolnicama i kliničkim centraima. Preporuka je da se radi na dve godine.

Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda.

Foto: Pixabay.com

Podaci Kancelarije za skrinig pokazuju da je rak dojke treći najčešći uzrok smrti među ženama starijim od 45 godine i da od ovog oboljenja svake godine umre nešto manje od 2.000 žena. Ova vrsta karcinoma se dijagnostikuje kod svake 12. žene u Srbiji, a čak 70 odsto novootkrivenih slučajeva raka dojke su promene veće od dva centimetra.

HITNO KOD LEKARA!

Između dva skrininga treba da obavljate redovne preglede dojki kod vašeg lekara ili samopregledom, jednom mesečno. Ako primetite da je vidno promenjena veličina jedne dojke, prisustvo čvorića u dojci, promenu boje i izgleda kože dojke, pojavu sekreta iz bradavice - odmah se javite lekaru.

SKRINIG RAKA DEBELOG CREVA

Imunohemijski test, odnosno testiranje uzorka stolice na prisustvo krvi, koja je nevidljiva golim okom, se obavlja u domovima zdravlja. Preporučuje se osobama od 50 do 74 godine na svake dve godine.

Rak debelog creva, prema podacima Kancelarije za skrinig raka, je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju, a od ove bolesti češće obolevaju muškarci.

Foto: Pixabay.com

KOJI SU SIMPTOMI RAKA DEBELOG CREVA!

Kao i druge vrste karciona, rak debelog creva je podmukla bolest koja se razvija bez vidljivih tegoba, a kada se znaci pojave veće uznapredovala. Obratite pažnju na simptome:

- krvarenje u stolici

- promene u pražnjenju creva

- bolovi u stomaku

- malokrvnost

- gubitak telesne težine

S. M.

#Bolest

#Pregled

#Rak

#Skrining

'