AKTUELNO

U više od 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije danas su organizovani besplatni preventivni pregledi i svi koji žele da provere zdravstveno stanje mogu to da učine do 16 sati.

U Poliklinici Kliničkog centra Srbije (KCS) jutros od osam sati građani mogu da urade ultrazvuk abdomena i laboratorijske analize - tumor markeri gastrointestinalnog trakta CEA i CA 19-9, a u laboratoriju je krv na analizu za sat i po vremena dalo 230 građana.

Pored toga, u ambulantama Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS (GAK) u Višegradskoj, sugrađanke obavljaju preventivne ginekološke preglede, a prema rečima direktora GAK-a profesora dr Aleksandra Stefanovića, za sat i po vremena pregledano je 50 pacijentkinja.

Stefanović je za Tanjug istakao da je u GAK-u danas pored dežurne ekipe otvoreno još pet dodatniih ambulanti.

- Oni su spremni da prime sve pacijente koji će doći danas, i bez knjižice i bez uputa, i spremni smo da pregledamo i nekoliko stotina pacijentkinja. Za sat i po vremena imali smo više od 50 pscijentkinja a tek očekujemo gužvu - rekao je Stefanović.

Sve žene koje danas dođu u Višegradsku moći će da obave klasičan ginekološki pregled, ukoliko postoji se pokaže da postoji potreba, uradiće se i ultrazvučni pregled, a ukoliko se utvrdi da je potrebna i neka složenija dijagnostika, one će biti upućene u redovnu proceduru, dodao je Stefanović.

Cilj je, podvukao je, da se istakne značaj prevencije kao idealnog vida lečenja.

Foto: Tanjug

Podsetivši da od ponedeljka, 29. januara počinje Nedelja prevencine raka grlića materice, Stefanović je dodao da su pregledi u GAK-u upravo uvod u narednu nedelju. Prevencija i sprečavanje pojave bolesti, kako u ginekologiji tako i u svim ostalim granama.

- Prevencija je nešto na čemu insistiramo, kao i promocija zdravog načina života. To je pristup koji omogućava da rano otkrijemo bolest i da je uspešno lečimo što je i za pacijenta i za zdravstvo najjeftiniji način lečenja - podvukao je Stefanović.

Među onima koji su danas došli da iskontrolišu svoje zdravlje je i Beograđanin Berislav Petrović koji je na pregled došao nakon što je za akciju čuo na televiziji.

On je zahvalio Ministarstvu zdravlja i resornom ministru Zlatiboru Lončaru na organizovanju akcije, kao i direktoru i lekarima KCS.

- I ultrazvuk i vađenje krvi brzo sam završio, sve ukupno oko 40 minuta i što je najvažnije i i za uz nema primedbe brzo sam završio sve ukupno 40 minuta i što je najvažnije za mojih 75 godina, rezultati su dobri - rekao je on.

Foto: Tanjug

- Ovo je zaista lepa stvar. Samo kad bi ovako bilo stalno, bilo bi dobro, bilo bi manje gužve po domovima zdravlja - komentar je Mirka Babića iz Borče, koji je takođe došao u Polikliniku da proveri svoje zdravlje.

Zadovoljna je i Beograđanka Jelena, koja je takođe pohvalila to što nema gužve i dugog čekanja na pregled.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo zdravlja, po potrebi, lekarski timovi će raditi i produženo, nakon 16 sati, a gde za to bude postojala potreba, biće organizovani i naknadni pregledi sledećeg vikenda.

#Pregled

#Prevencija

#besplatno

'