AKTUELNO

"Anđeli pakla" (Hells Angeles), bajkeri iz 50 zemalja sveta, koji u Jagodini imaju svoj godišnji skup, posle šestodnevnog boravka u tom srpskom gradu polako pakuju torbe i motore i odlaze.

Na rastanku, posetio ih je predsednik Skupštine grada Dragan Marković-Palma, koji im je, kao i organizatorima, zahvalio na dostojanstvenom ponašanju, a policiji na profesionalizmu.

- Vi niste 'Anđeli pakla', za vreme boravka u Jagodini i Srbiji, pokazali ste, da niste ono što se o vama govori, pokazalii ste da ste anđeli prijateljstva - rekao je Marković i dodao: "Iako ste sa raznih strana sveta: Evrope, SAD, Južne Amerike, Afrike, Kanade, Australije, nijednog incidenta nije bilo, nijednog saobraćajnog prekršaja".

Godišnjem okupljanju u Jagodini prisustvovalo je preko 3.300 bajkera iz oko 50 zemalja sveta - svih evropskih zemalja kao i SAD, Kanade, Australije, Urugvaja, Brazila, Egipta...

On je ocenio da je skup bajkera bio veliki izazov za Srbiju i Jagodinu i zahvalio policiji koja je profesionalno obavila svoj posao, tako da nijedan bajker nije imao nijednu primedbu. Marković je ukazao da je bio u stalnom kontaktu sa ministrom unutrašnjih poslova i direktorom policije.

- Naša policija je pokazala profesionalnost, dobili su visoku ocenu od preko 20 policajaca iz stranih zemalja koji su došli da prate ovaj skup - rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, strani policajci su otišli "dan pre roka", zadovoljni radom srpske policije.

- Bajkeri su pokazali da vole da se druže, a siguran sam da je Srbija demantovala ono "što su nekada neki veliki svetski mediji pisali o nama. Srbija je sada pokazala da je sigurna, uređena zemlja i bajkeri su u svet odneli jednu drugu, lepu sliku o nama - rekao je Marković.

- Zahvaljum i predsedniku države Aleksandru Vučiću što je od Srbije napravio jednu sigurnu, stabilnu i cenjenu državu u svetu - dodao je on.

Marković kaže da su mu bajkeri rekli da su Srbiju znali preko Novaka Djokovića, "a sade će je znati preko Jagodine". Oni su mnogo para ostavili u Jagodini, Pomoravskom okrugu i Kragujevcu, rekao je Marković i istakao da je preko 3.300 bajkera i njihovih porodica boravilo u Jagodini.

-Zahvaljujem i građanima Jagodine koji su pokazali visok nivo gostoprimstva. Ponosan sam - rekao je Marković i dodao da će poslati pisma predsednicima država odakle su bajkeri došli i poručiti ima to "nisu anđeli pakla već anđeli prijateljstva".

- U nekim našim gradovima ovih dana je bilo incidenata i protesta građana i navijača, ovde nije razbijena nijedna časa. Svakog dan su u Jagodinu dolazile ekskurzije od 800 do 1.500 đaka, sretali se sa bajkerima, slikali... Hvala njihovim školama. Hoteli su bili puni - istakao je Marković.

Član srpskog ogranka "Anđela pakla", zadužen za medije i organizaciju, Vladimir Petković, rekao je da ovaj skup ne bi mogao proći bez pomoći lokalne samouprave, "a verujem da nijedna lokalna samouporava u Srbiji ne bi mogla da ovo organizuje kao Jagodina".

- Ovo je bio fenomenalan događaj. Zahvaljujem svim građanima Jagodine koji su imali poverenje u nas. Oni koji nisu imali poverenje u nas, naterali su nas da podignemo organzaciju na još veći nivo. Pokazali smo za ovih šest dana da su predrasude o nama bile izmišljene, potiču iz Holivuda, daleko su od relane slike stvari - dodao je Petković.

Foto: Tanjug

- Dolazila su nam deca sa majicama gde smo se potpisivali markerima, potpisivali se na njihovim rukama, a o svemu najbolje govori nula incidenata, nula saobraćanih prekršaja, nula povreda, nula primedbi, a bilo je preko 3.000 ljudi, preko 1.000 motora, 24 benda, preko 500 izvođača. Srbija je postavila nove standarde na turističkom nebu sveta - rekao je Petković.

Bajkeri sa motorima i torbana odlaze. Nekoliko njih, iz Engleske, Estonije, Turske, Italije i Rusije, rekli su Tanjugu da je skup "bio fenomenalan i da će ga dugo pamtiti, da nose prelepe uspomene iz Jagodine i Srbije".

Na velikom parkingu "Akva parka" gde je bilo 1.000 motora, ima još oko stotinu "Anđela pakla". Jagodina je od 29. maja domaćin 42. evropskog godišnjeg skupa "Anđela pakla". Oni su za okupljanje zakupili "Akva park" i sportsku halu s parkingom, kao i karting-stazu pored Akva parka.

Na ulazu u kompleks postavljene su dve linije kontrole - jednu čini privatno obezbeđenje koje su angažovali organizatori, a druga je policijska kontrola, koja detaljno pretresa i legitimiše svakoga ko ulazi. Na ulazu su postavljene i kamere.

Za razliku od uobičajenih moto-skupova, okupljanja "Anđela pakla" su privatna druženja koja imaju sličnu scenografiju, samo luksuzniju. U sportskoj hali je postavljen ring za ultimat-fajt, a u Akva-parku dve bine za muzički program i štandovi s moto-opremom. Tu su šankovi i barovi, dugačke klupe pod šatorima.

U Akva parku program je zvanično počeo u utorak programom na maloj bini, a u četvrtak, po pristizanju svih gostiju, počeli su koncerti koji su trajali do jedan sat posle ponoći, a nakon toga, bajkeri su se selili u sportsku halu, gde se do jutra nastavljala elektronska muzika.

#Dragan Marković Palma

#bajkeri

'