AKTUELNO

Prof. dr Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta u Beogradu, za NOVO JUTRO televizije Pink rekla je da je veoma važno reći da se u Jasenovcu desilo nešto strašno, što je uzelo živote hiljada ljudi, sa namerama da se narodi iskorene i unište, tako da je jako bitno nazvati tačnim imenom, a to je da je to bio genocid.

- Veoma je važno da u ovom trenutku naš narod izgradi svoj identitet. U tom smislu želeli smo da kao fakultet koji dugo godina sarađuje sa Ministarstvom spoljnih poslova, i široko svuda gde možemo biti od koristi, želeli smo da i sa ovom knjigom obeležimo deo te borbe za naš identitet - rekla je prof. dr Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta u Beograd.

Kako kaže, Srbija ima bogatu i slavnu prošlost, i podseća da se pre sto godina, tačnije 28.jula 2018.na Beloj kući u Vašingtonu vijorila srpska zastava, velikim delom zahvaljujući našim rodoljubima.

- Želimo da bacimo težište na tu činjenicu. Sigurna sam da će ova knjiga doprineti da se osvetli taj trenutak. Srbija je bila prva zemlja koja je izjavila da podržava Balfurovu deklaraciju – rekla je prof. Marković.

- Veoma sam srećan i počastvovan da dobijem ovu nagradu. Ono što radim za jevrejsko-srpske odnose, ja to ne radim zato što treba, nego zato što tako osećam. Puno je sličnosti u jevrejskoj i srpskoj istoriji. Zato osećam jako dobro vaš duh i želim što više da uradim za srpski narod – rekao je prof. dr Gideon Grajf, glavni istraživač Instituta za Holokaust "Šem Olam".

Foto: Printscreen

Kako je rekao, kad god je u Srbiji oseća se kao da je među prijateljima.

- Nagrade koje dobijete od svoje zemlje su posebne nagrade i njima se radujem iz srca. Bitno je da ljudi znaju šta je Srbija i koja je njena vrednost, koja je velika riznica iskustava, znanja i kapitala u duhovnom i intelektualnom smislu – rekla je profesorka.

Prema njenim rečima, Balfurova deklaracija je tome doprinela, jer je Srbija bila prva koja ju je podržala, u smislu da Izrael kao država treba da postoji. Kako je objasnila, to je bio  veliki čin.

Prof.Grajf se složio da je srpska podrška bila veoma važna i da je to jedan veliki istorijski događaj.

- Vrlo je važno reći da su i Srbi i Jevreji i druge žrtve zajedno patili pod hrvatskom državom i mislim da iz te zajedničke patnje imamo i zajedničku budućnost. Čudno je da istina o Jasenovcu nije još poznata. Istorijska nauka treba da dokaže koji su zločini počinjeni ovde – rekao je prof. Grajf.

Kako kaže, poricanje Holokausta i Jasenovca je kao drugi ponovni zločin.

Foto: Printscreen

- Postoji paralela između onoga što se zove poricanje Holokausta i poricanja Jasenovca. Istina je jača od bilo čega, u to verujem. Objektivan sam, samo želim da znam istinu, samo činenice. Najveći je problem što javnost ne poznaje mnogo činjenice. Ne čitaju mnogo knjiga, ako i čitaju, ne čitaju istorijske knjige – rekao je prof.Grajf.

Kako je rekao, kada osoba ubije drugog odmah policija dolazi i ova osoba odlazi u zatvor do kraja svog života.

- Najbitnije je rečima dati pravo ime, moramo tačno reći da se u Jasenovcu desilo nešto strašno, što je uzelo živote hiljada ljudi, sa namerama da se narodi iskorene i unište, tako da je jako bitno nazvati tačnim imenom, a to je da je to bio genocid. Bitno je da se znaju činjenice. Na njima se gradi identitet – rekla je prof. Marković.

#Istorija

#Jasenovac

#Novo jutro

'