AKTUELNO

Reč je o modelu "Vartburg".

Miloš N. iz sela Pertate rešio je da proda stari automobil koji mu je ostavio pokojni deda i to za 400 evra.

Dogovor između njega kao prodavca i Novice J. kao kupca je "pao", a onda je rešio da pregleda automobil još jednom i zaprepastio se.

Ispod zadnjeg sedišta našao je čak 128.500 nemačkih maraka, koje je njegov deda krio na tom mestu.

I on, ali i kupac bili su šokirani prizorom.

- "Vartburg" sam nasledio od dede Dragoljuba, bukvalno samo zato što niko od rodbine nije želeo da ga uzme. Pošto ni meni nije bio potreban, odlučio sam da ga prodam, da bar nešto zaradim. Našao sam kupca, komšiju Novicu iz Pertata, i on mi je u nedelju na leskovačkoj pijaci platio 400 evra za "vartburga". Otišli smo u kafanu, "zalili" posao roštiljem i pićem i ni sam ne znam zašto, predložio sam Novici da još jednom zajedno pogledamo auto iznutra. Želeo sam da mu pokažem da kilometraža nije dirana i da samo treba da prikači sajlu od kilometar-sata. Dok smo tako preturali po kolima, pronašli smo ispod prednjeg, vozačevog sedišta, plastičnu fasciklu oblepljenu plavom izolir-trakom. Otvorili smo je i našli ogromnu količinu novčanica od 100 i 1.000 nemačkih maraka. Izbrojali smo tačno 128.500 - uzbuđeno priča Miloš.

Pored novca Miloš je pronašao i tri testamenta.

- Deda je ceo život trgovao povrćem i bio je bogat čovek. Znalo se da je zaradio dosta para, ali ne baš ovoliko... U testamentima koje je ostavio do detalja je napisao kome šta ostavlja, kombajn, traktore, plac, šumu, vinograd, voćnjake... Čak je i jednu garsonjeru ostavio izvesnoj gospođi iz Železnika, gde je inače povremeno živeo, pošto je na tamošnjoj pijaci prodavao robu. Mnogi od naslednika su umrli, pa ćemo sada da se sudimo za ostavinu - rekao je on.

N. Petričević

#Automobil

#Evri

#Novac

'