AKTUELNO

Posledice NATO agresije vidljive su i danas na brojnim objektima: Kasarni vojske, zgradi Elektrodistribucije, robnoj kući u centru grada...

Građani Ćuprije su obeležili 19 godina od bombardovanja koje je NATO avijacija prvi put izvela u 00:40, 8. aprila, kada je sa 11 projektila razoren centar grada.

Obeležavanje su upriličili sami građani, oni koji su u ovom napadu izgubili najviše: kuće, stanove i drugu imovinu i bili ranjeni, evakuisani i raseljeni u nužni smeštaj.

Razaranje je bilo takvo, tvrde Ćupričani, da ga ovaj gradić "nije doživeo u preko sedam vekova dugoj istoriji".

Tada je potpuno srušeno 30 individualnih kuća i 70 stanova u Bulevaru vojske, Ulici Milana Toplice, Ravaničkoj i Nušićevoj, a uz stambene objekte, uništni su ili oštećeni objekti "Elektrodistribucije", Robne kuće "Merkator", Sportska dvorana "Ada", Osnovna škola "Djura Jakšić", vodovodna mreža u glavnoj ulici... , a oko 500 ljudi je moralo da potraži nužni smeštaj.

- Glavna ulica od mosta na Velikoj Moravi do Mikićevog mosta, u dužini od oko dva kilometra, bila je sva u srči, komadima crepa, cigle, maltera... a od silnih detonacija na zgradama su bili izvaljeni prozori i vrata, a na ulicu izbačen nameštaj, kuhinjski aparati, roba iz prodavnica i butika, pomereni zidovi kuća i stanova - izjavio je ranije Tanjugu, tadašnji predsednik opštine Vladimir Stojković.

Na sreću nije bilo poginulih, dodao je on.

Centar Ćuprije avijacija NATO je bombardovala i 29.maja, opet noću, između 03,1 i 030,40 sati sa deset projektila. ukupno je ova opština, za 78 dana agresije, bombardovana 12 pua sa 92 projektila.

Uz centar grada, bombardovano je Poljoprivredno dobro "Dobričevo" šest puta, most na autoputu Beograd - Niš preko Velike Morave kod sela Mijatovca dva puta, kao i Vezirovo brdo i Spomen područje Ivankovac.

#NATO

#bombardovanje

#Ćuprija

'