AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poredstavio je konkretne stimulativne mere za borbi protiv bele kuge i poručio da je poslednji trenutak da je poslednji trenutak da se suočimo sa ovim problemom jer bez dece nema budućnosti.

Mere za porast srpske populacije, odmah su izazvale pozitivne reakcije u javnosti, a stručnjaci ukazuju sa je ovo prvi put da je neko sa vrha države posvetio toliku pažnju problem pada nataliteta.

Nakon podrobne analize demografske situacije u Srbiji i upozorenja da ćemo 2060. godine imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika, predsednik Vučić je saopštio da će majke koje rode treće i četvrto dete za 10 godina od države dobiti 30.000 evra.

Za prvo dete majke će dobijati 100.000 dinara jednokratno, a za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine.

Majka koja rodi treće dete dobijaće 12.000 dinata mesečno 10 godina, a za četvrto dete 18.000 dinara mesečno od države u periodu od 10 godina, rekao je Vučić. Neke mere stupiće na snagu od 1. jula, ostale od početka naredne godine.

Politički analitičar Branko Radun ističe da je borba protiv bele kuge iznad politike, ideologije, ideloških razlika i stranačkih prepucavanja.

- Budućnost Srbije postoji samo ako bude dece. Do sada nismo imali situaciju da je neko sa vrha vlasti posvetio toliku pažnju tom problem. Prvi put imamo konkretne mere koje treba da podrže tu pronatalitetsku politiku – rekao je Radun gostujući u Nacionalnom dnevniku.

Foto: Printscreen

Kako je naglasio, te mere su dragocene i bitna je svaka pomoć naročito onim porodicama koje nemaju dovoljno finansijskih sredstava da podižu decu, bar u prvom periodu.

Međutim, ukazao je Radun za uspeh u borbi protiv bele kuge potrebno je da se uključi celo društvo.

- Nije dovoljno da vlada donese odluke i da se opredeli novac. Potrebno je da se promeni atmosfera u društvu – istakao je on, ukazavši da se mora raditi na afirmaciji i promociji porodičnih vrednosti, te da bi podršku roditeljima mogle dati i kompanije, lokalne samouprave…

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić smatra da su konkretne mere za povećanje populacije još jedna dobra vest za Srbiju i dokaz da naša zemlja jača. - Ivesticije u generacije koje dolaze su strateško pitanje, to nije pitanje dnevno - političkih interesa. Pitanje nataliteta je pitanje našeg prosperiteta kao države – istakao je Miletić gostujući u Nacionalnom dnevniku.

Kako je dodao u tom kontekstu, važna je stabilnost koju Srbija sada ima.

Foto: Printscreen

- Kada pogledate region, Srbija je najstabilnija država sa najmanje problema koje kreira, a istovremeno pokušava da trajno reši neke probleme. Srbija želi da bude moderna država - rešenje, a ne problem. U tom kontekstu možemo da posmatramo i Kosovo i Metohiju. Vidmo da ne možemo da se borimo za one delove tereitorije na pravi način, ako tamo nemamo ljude. To se odnosi i na istočnu Srbiju… - dodao je Miletić.

Kako je primetio, u vreme globalizacije niko neće ostati u Srbiji, ako ne vidi svetlo na kraju tunela, zbpog čega se mora stvoriti prosperitni ambijent.

#Srbija

#deca

'