AKTUELNO

Osnovni cilj Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja i Sеktora za zaštitu osoba sa invaliditеtom jе briga o svakom građaninu Srbijе i da građani imaju još boljе uslovе za život, a Kovačica je primer pozitivne prakse kako kroz sport unaprediti psiho-fizičke sposobnosti osoba sa smetanjama u razvoju. Upravo je jedan projekat koji ima pomenuto za cilj nastavljen sa realizacijom već petu godinu za redom – "Inkluzivni džudo – džudo za svе – 5".

Sandra Perkov je mlada devojka koja dolazi na treninge inkluzivnog džudoa jednom nedeljom, kaže da se raduje druženju sa drugim džudistima, ali i svakoj novoj vežbi koju savlada.

Danas sam došla na trening i super mi je, uživam. Ovo je jedno super iskustvo, naučila sam neke nove pokrete i slušam tenera -rekla je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Nisu samo polaznici inkluzivnog džudoa zadovoljni, već i njihovi roditelji, a i treneri.

Njima tako malo treba da budu zadovoljni, to su fantastična deca -rekla ej jedna majka.
Razvijaju komunikaciju, samopouzdanje, motoriku i sve ostalo što ovaj sport pruža. Napravili smo malu pauzu, ali ovo je sada peti projekat i jako dobro deluje na njih -rekao je trener.

Foto: TV Pink Printscreen

Začetnici ovog sporta za osobe sa invaliditetom su udruženje "Plavi anđeo", a kontinuiranu pomoć pruža i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odnosno sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom

Foto: TV Pink Printscreen

Dušanka Petrak iz udruženja "Plavi anđeo", istakla je sve benefite jedne ovakve akcije.

Ne smao da se kod njih vidi napredak u njihovom zdravstvenom stanju, već se vidi i njihov napredak i u socijalizaciji, kao i u psihičkom razvoju. Postali su mnogo samostalniji i samouvereniji -rekal je Petrak.

Foto: TV Pink Printscreen

Bojana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, podseća da država Srbija vodi računa o svakom svom građaninu, te da su ovakve akcije posebno važne za osobe sa invaliditetom.

Ponosna sam što smo uspostavili i odličnu saradnju sa raznim klubovima koji uvode inkluzivni džudo, jedan od njih je i Džudo klub Crvena Zvezda, koji nam je i partner. Veliki događaj organizujemo upravo u Beogradu u septembru mesecu. Bićemo uključeni svi zajedno, jer je ovo dokaz da država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, vodi računa o svakom našem građaninu, kao i o osobama sa invaliditetom naročito. Prioritet je da se osobe sa inavliditetom bave sportom, jer je to od izuzetnog značaja za njihov razvoj i socijalizaciju -rekla je Barošević.

Autor: Iva Besarabić