AKTUELNO

Nesvestica je nagli iznenandni, privremeni gubitak svesti usled hipoperfuzije mozga, rekao je za Pink profesor dr Branko Đurović, neurohirurg subspecijalista kliničke neuro fiziologije.

- Hipoperfuzija mozga je slabiji priliv krvi u mozak - obajšnjava profesor i dodaje da mozak prima jednu četvrtinu kopletne cirkulacije našeg organizma.

- Prosečni protok krvi u mozgu je 50 ml. na 100 gr. mozga na jedan minut sve ispod toga može da uzrokuje nesvesticu - naglašava on.

Kako kaže najčešći uzrok nesvestice j srčanog porekla onda imamo srčane nesvestice, nesrčane nesvestice o treća grupa nesvestice sa nepoznatim uzrokom.

Kada je u pitanju nesvestica koja je vezana za srčano poreklo tu je najčešća tahiaritmija, poremećaj srčanog ritma.

- Usled poremećaja srčanog ritma srčani mišić ne upumpava dovoljnu količinu krvi u vaskularno korito, imamo nedovoljni priliv krvi u mozak i imamo hipoperfuziju mozga - kaže Đurović.

Foto: TV Pink Printscreen

Doktor kaže da kod nesvestica ne srčanog porekla gleda se stanje vaskularnog korita i sve šata može da uzrokuje slabiji priliv krvi u mozak.

- Najčešće to je suženje krvnih sudova vrata. Da bi registrovali da li postoji suženje koristi se ultrazvučni pregled, pregled krvnih sudova vrata i dopler krvnih sudova vrata - kaže Đurović.

- Nesvestica ili kolaps ili sinkopa podrazumeva kad pacijent gubi kontakt sa okolinom i kad se kod nekog jave i simptomi presinkope i kada ne dođe do prekida tog kontakta sa okolinom nego samo do zamućenja svesti ili vrtoglavice treba se odmah javiti lekaru - savetuje doktor.

Kako navodi lekari će napraviti čitavu bateriju testova između ostalog se proverava i kakva je koncentracija šećera u krvi jer hipoglikemija vrlo često uzrokuje nesvestice.

- Kada je treća grupa nesvestica u pitanju kod koje se ne zna uzrok, u medicini se često spominje sintagma hroničnih inflamatornih bolesti, navodi doktor i zaključuje:

- Potrebno je preduzeti kompletno virusološko istraživanje.

Autor: D. S.