AKTUELNO

Gotovo 95.000 građana Srbije je pregledano tokom tri dana akcije besplatnih preventivnih pregleda, a kod 10 odsto pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena su različita oboljenja.

Ove nedelje, 23. juna građani će moći bez zakazivanja, uputa i potpuno besplatno da provere svoje zdravlje u zdravstvenim ustanovama iz Preševa, Novog Pazara, Sjenice, Prijepolja i Tutina.

Besplatni preventivni pregledi u Srbiji

U ovim zdravstvevnim ustanovama, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, sutra od 8 do 17 sati biće u prilici besplatno da:

-obave dermatološki pregled mladeža-urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).-izmere krvni pritisak-urade ultrazvučni pregled abdomena-provere nivo šećera u krvi-urade kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

I tokom ove akcije Ministarstva zdravlja akcenat je dat deci, za koju su organizovani preventivni sistematski pregledi u zdravstvenim ustanovama iz Preševa, Novog Pazara, Sjenice, Prijepolja i Tutina.

Oboreni rekordi u broju preventivnih pregleda

Samo tokom prošle nedelje pregledano je čak 38. 598 građana u više od 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije, i nikada u istoriji nije bilo ovoliko građana na pregledima u jednom danu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje je organizuje besplatne preventivne preglede u cilju prevencije i rane dijagnostike bolesti.

Za prvih sat i po vremena u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), na besplatnim preventivnim pregledima, među kojima su i pregledi kože, otkrivene su 4 potencijalno maligne promene, i ti pacijenti su upućeni na dalju hitnu dijagnostiku, rekla je za "Blic" prof. dr Svetlana Popadić, dermatolog Klinike za dermatovenerologiju UKCS.

- Na ovaj način se podiže svest građana o prevenciji, odnosno da se na pregled dolazi i da bi proverili da li imamo neki problem, nekada se ustanovi da je sve u redu ali nekada se i otkriju neki problemi. Mi smo za prvih sat i po vremena pregledali 70 pacijenta i kod 4 su otkrivene potencijalno maligne promene i stavljeni odmah i hitnu dijagnostičku i terapijsku proceduru - rekla je prof. dr Popadić i dodala da pregled kože traje između 10 do 15 minuta.

Dermatološki pregled mladeža traje između 10 do 15 minutaO dobroj organizaciji medicinskog i nemedicniskog osoblja u zdravstvenim ustanovama u kojima se sprovode besplatni preventivni pregledi, najbolje svedoči iskustvo sugrađana.

- Gužva je velika, dosta je ljudi, ali brzo se smenjujemo. Nema nervoze, sve je odlično organizovano. Sedimo i čekamo svoj red, čim se oslobode mesta sprovede nas dalje. Lekari i sestre su strpljivi i vrlo ljubazni, rekli su nam da ne stojimo ispred zbog vrućine, tako da sam bas zadovoljna kako sve protiče - rekla je za "Blic" sugrađanka koja je strpljivo čekala svoj red na pregled u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

Preventivni pregledi spasavaju živote

Podsećanja radi, u prvoj akciji 19. maja, oko 23 hiljade građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje.

Posebno se istakao slučaj sugrađanina (73) kome je tokom preventivnog pregleda u KBC "Bežanijska Kosa" otkrivena ogromna stomačna aneurizma, koja je bila pred pucanjem, te je odmah upućen u Urgentni centar UKCS na dalje hirurško zbrinjavanje.

Nedelju dana kasnije, 26. maja, pregled je obavilo ukupno 31. 131 građanin, a više od 2.400 pregledanih je upućeno na dalju dijagnostiku i lečenje. Tog dana je akcenat bio na fizijatrijskim pregledima dece, kao i na pulmološklim pregledima, a samo u UKCS je tada 6 tumora pluća dijagnostikovano.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar zahvalio je građanima na podršci ovoj akciji Ministarstva zdravlja, i posebno istakao veliki trud i zalaganje svih zdravstvenih radnika.

- Od izuzetne je važnosti da se značajno ojača svest o značaju prevencije i zato nas raduje ovako veliki odziv građana. Vidimo da građani sa velikim entuzijazmom dolaze u svoje zdravstvene ustanove, da kroz ove akcije jača poverenje između lekara i pacijenata, da roditelji dovode decu na preglede... Idemo dalje, nastavljamo da osluškujemo potrebe naših građana, i zato mogu već sada da najavim nastavak akcije preventivnih pregleda. Hvala građanima na podršci, hvala svim lekarima i medicinskim sestrama na odgovornom pristupu i marljivom radu iz nedelje u nedelju, zajedno jačamo naš zdravstveni sistem - zaključio je ministar Lončar.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji se obavljaju u svakoj ustanovi, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja: http://www.zdravlje.gov.rs.

Autor: Iva Besarabić