AKTUELNO

Za prvih sat i po vremena u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS) na besplatnim preventivnim pregledima, mežu kojima su i pregledi kože, otkrivene su 4 potencijalno maligne promene, i ti pacijenti su upućeni na dalju hitnu dijagnostiku, rekla je za "Blic" prof. dr Svetlana Popadić.

Domovi zdravlja, opšte bolnice, klinički i kliničko-bolnički centri širom Srbije otvoreni su jutros od 8 sati za besplatne preventivne preglede.

Prof. dr Svetlana Popadić je podsetila da je ovo treći dan da se UKCS sprovodi akcija preventivnih pregleda.

- Na ovaj način se podiže svest građana o prevenciji, odnosno da se na pregled dolazi i da bi proverili zdravlje i vide da je sve u redu ali nekada se i otkriju neki problemi. Mi smo za prvih sat i po vremena pregledali 70 pacijenta i kod 4 su otkrivene potencijalno maligne promene i stavljeni odmah i hitnu dijagnostičku i terapijsku proceduru - rekla je ona za "Blic".

Dodala je da je odziv odličan.

- Ljudi treba da dođu da vide koliko je sve dobro organizovano i korisno i dobro za zdravlje nacije - kazala je ona i napomenula da su pregledi kože važni, a da pregled traje nekih 10 do 15 minuta.

Bez zakazivanja, uputa i potpuno besplatno građani danas mogu da provere svoje zdravlje u više od 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije. I ovo je treća takva akcija preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja.

Već od ranog jutra veliki broj građana odazvao se akciji u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), jednoj od 200 ustanova u kojima se ove nedelje sprovode besplatni preventivni pregledi.

Lekari su na raspolaganju građanima za dermatološke preglede mladeža, analize tumor markera, ultrazvučne preglede abdomena, kao i analize krvne slike, merenje nivoa šećera u krvi... I ovoga puta akcenat je dat deci, za koju su organizovani preventivni sistematski pregledi u dečijim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, danas mogu besplatno da obave:

dermatološki pregled mladeža

urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

Zbog velikog interesovanja, građani će i ovoga puta bez zakazivanja, u domovima zdravlja, opštim bolnicama, kliničkim i kliničko-bolničkim centrima moći da:

izmere krvni pritisak

urade ultrazvučni pregled abdomena

provere nivo šećera u krvi

kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Sledeće nedelje preventivni pregledi u Preševu, Novom Pazaru, Sjenici...Više od 200 zdravstvenih ustanova otvoreno je danas do 17 sati za besplatne preventivne preglede.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji se obavljaju u svakoj ustanovi, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja: http://www.zdravlje.gov.rs.

U zdravstvenim ustanovama iz Preševa, Novog Pazara, Sjenice, Prijepolja i Tutina, preventivni pregledi će umesto danas, biti organizovani sedam dana kasnije, odnosno 23. juna, zbog predstojećeg verskog praznika.

Podsetimo, blizu 55.000 građana je pregledano tokom prehodne dve akcije besplatnih pregleda Ministarstva zdravlja. Tako je u prvoj akciji 19. maja, oko 23 hiljade građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje.

Nedelju dana kasnije, 26. maja, pregled je obavilo ukupno 31. 131 građanin, a više od 2.400 pregledanih je upućeno na dalju dijagnostiku i lečenje. Tog dana je akcenat bio na fizijatrijskim pregledima dece, kao i na pulmološklim pregledima, a samo u UKCS je tada 6 tumora pluća dijagnostikovano.

Rano otkrivanje bolesti ključ izlečenja

Ministarstvo zdravlja podseća i poziva građane da redovno odlaze kod lekara, a ne samo kad ih nešto zaboli, jer otkivanjem na vreme potencijalnih oboljenja mogućnost izlečenja je daleko veća.

- Zato i organizujemo ponovo besplatne preventivne preglede, jer hoćemo da čujemo građane, hoćemo u jednoj opuštenoj atmosferi da razgovaramo s njima, da ih saslušamo, vidimo koje su njihove zamerke, koje su ideje, kako da učinimo sistem boljim, koji će odgovarati i njima i našim zdravstvenim radnicima - istakao je ranije ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Autor: Dubravka Bošković