AKTUELNO

Trnjene i nelagodnost duž noge, potom pad stopala jesu vezani za išijas. Pad stopala znači nemogućnost kontrole mišića podizača stopala. Kada iz određenog razloga dođe do pritiska išijadičnog nerva, dolazi do nemogućnosti da se stopalo pomera - rekao je Mrkić za Pink!

Miloš Mrkić, fizioterapeut i kiropraktičar, je istakao uzrok problema koji dovodi do simptoma kao što su trnjenje u nozi ili pad stopala.

To su neurološki simptomi koji potiču iz lumbalnog dela kičme. Trnjene i nelagodnost duž noge, potom pad stopala jesu vezani za išijas. Pad stopala znači nemogućnost kontrole mišića podizača stopala. Kada iz određenog razloga dođe do pritiska išijadičnog nerva, dolazi do nemogućnosti da se stopalo pomera. Neke stvari, mimo ovo, koje mogu dovesti do toga su predugo zadržavanje u istoj poziciji, recimo čučanja. Kada su u pitanju problemi lumbalne kičme, ovo je nešto što je najozbiljnije i najkompleksnije -rekao je Mrkić.

Foto: TV Pink Printscreen

Mrkić je objasnio i koje metode su najefikasnije kako bi se ovaj problem otklonio.

Kada ustanovimo da se radi o neurološkom simptomu, onda pristupamo lečenju. To je uglavnom lečenje simptoma kao što su trnjenje i probadanje. To su izuzetno jaki bolovo sa kojima ljudi prolaze agoniju. To akutno stanje može da potraje i do par nedelja. Što se lečenja tiče, moraju se prvo oporaviti strukture kojima ti nervi inervišu. Mora da se deluje na uzrok, a ne na posledicu problema. Važno je dovesti do deblokade tih segmenata. Kada dođe do pada stopala, oni ne mogu normalno da se kreću. Tu se uključuji i elektrosimulacije - rekao je Mrkić.