AKTUELNO

Skrivena patnja Srba koji žive na Kosovu i Metohiji postala je vidljiva nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa srpskim stanovništvom u Lapljem selu. Njihove probleme čula je srpska vlast, ali cela nacija.

Pomoć ugroženima ponuduli su mnogi, a među njima su Miodrag Nikolić, direktor kompanije "Faman" kao i Bogdan Uzelac, izvršni direktor za operativne poslove u "Energoprojekt holdinugu".

Foto: Printscreen

Zahvaljujući njihovoj pomoći tri porodice južno od Ibra će dobiti krov nad glavom, a majka šestoro dece nov traktor. Šta ih je motivisalo otkrili su u emisiji "Novo jutro" na Televiziji Pink.

Nikolić, kaže da je, odmah odlučio da pomogne majci šestoro dece koja je tražila polovan traktor.

Foto: Printscreen

- Čuo sam da je ta žena imala traktor, ali su ga ukrali Albanci, pa su joj zapalili seno pred Božić, ukrali kravu …. Inače sam rodom sa KiM iz Prekala gde je bilo par stotina kuća, a sada nema ni jedne. Moramo da pomognemo Srbima koji žive na KiM. Slušao sam ih niko nije tražio novac, već pomoć da rade i da prodaju svoje proizvode – naveo je Nikolić.

Kako je istakao, ljudi su tamo vredni i dostojanstveni i potrebno im je obezbediti bolje uslove za rad.

Nikolić je najavio inicijativu da formira Fond za pomoć, ocenivši da će privrednici u Srbiji to rado prihvatiti. On je dodao da se Srbi na KiM mogu pohvaliti velikim brojem dece i da je to razlog više da im se pruži pomoć.

Bogdan Uzelac, izvršni direktor za operativne poslove u “Energoprojekt holdinugu” kaže da će u naredna dva do tri meseca biti izgrađene tri kuće za Srbe južno od Ibra.

- Još uvek na znamo na kojim lokacijama,ali izgradnja kuće od 80 kvadrata za nas nije nikakav problem – istakao je Uzelac koji kaže da samo može da pretpostavi koliko će im te kuće značiti.

Francuski humanitarac Arno Gujon već 14 godina pomaže Srbima na Kosmetu, a za svoj rad dobio je orden Svetog Save prvog reda – najviši oreden SPC.

Gujon je naveo da je od 2004. godine njegova organizacija organizovala 43 konvoja pomoći u vrednosti od preko 3,5 miliona evra.

Foto: Printscreen

Kako je dodao, njegova organizacija je direktno uložila u zdravstvo, poljoproivredu i školstvo preko 1,5 miliona evra.

Prema njegovim rečima, svi projekti se realizuju u saradnji sa Eparhijom raško- prizrenskom.

Renovirali smo 27 škola, to toku su radovi na četiri škole i izgradnja jedne farme, naveo je on.

- Trudimo se da u enklavama podstaknemo bavljenje poljoprivredom i stočarstvo. U saradnji sa Eparhijom smo izgradili tri farme, jednu mlekaru i jednu farmu za pasterizaciju voća i povrća- ukazao je Gujon.

#Kosovo

#Srbin

'