AKTUELNO

Tri osobe umrle su u Srbiji od komplikacija malih boginja - teške upale pluća, a od početka oktobra prošle godine do danas zaraženo je 1.255 ljudi.

Najčešću komplikaciju bolesti - upalu pluća do sada je imalo 158 obolelih osoba, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, a na Infektivnoj klinici u Nišu primljena je i jedna osoba sa upalom mozga kao komlikacijom malih boginja.

Direktror Klinike za infektivne bolesti u Nišu prof. Miodrag Vrbić kaže da je u toj klinici zbrinuto 10 pacijenata sa komplikacijama, da je njihovo stanje stabilno i da niko nije vitalno ugrožen.

- Primili smo sinoć pacijenta sa upalom mozga - rekao je Vrbić i apelovao na sve pacijente da ne zanemaruju izuzetno visoke temperature, malaksalost, već da se obavezno jave lekaru za pomoć.

Imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže da je rizik za smrtni ishod kod malih boginja jedan na 1.000 zaraženih, ali da ljudi nisu statistika i da je u Srbiji već bilo tri žrtve na 1.255 zaraženih pacijenata.

- Tragično je što je to bolest koja nije morala da se desi, ona je bila eliminisana tako bi i ostalo da nije došlo do gubitka poverenja u vakcinaciju - rekao je Janković.

On je podsetio da vakcina pruža zaštitu u visokom stepenu, ali ne apsolutnu te je najsigurnija zaštita eliminacija bolesti, a za to je potreban kolektivni imunitet koji se postiže kada je obuhvat dece vakcinacijom veći od 95 odsto.

- Male boginje nisu jedina bolest koju vakcina sprečava. Ovo je prva, najmanje smrtonosna bolest koju smo vakcinacijom držali pod kontrolom", naglasio je on i pozvao još jednom roditelje da vakcinišu svoju decu. Govoreći o dodatnim preventivnim merama on je rekao da maska na licu može da pomogne, ali da je posebno važno pranje ruku. "Higijena jeste važna, izbegavanje kontakata - zaključio je on.

#Boginje

#Smrt

'