AKTUELNO

Od oktobra prošle godine do danas u Srbiji je registrovano 2.838 slučajeva malih boginja.

Zabrana poseta u bolnicama neće biti ukinuta sve dok se povećava broj obolelih od malih boginja, kaže ministar zdrvlja Zlatibor Lončar.

On je naglasio da se broj obolelih stalno povećava, da ima dosta zaraženih sa komplikacijama, kao da je do sada bilo pet smrtnih slučajeva.

- Molim medije da budu odgovorni i da se ne vrši pritisak da se ukinu posete bolnicama jer to je jedna od barijera koja sprečava širenje zaraze. Moramo kao država sve da uradimo da sprečimo širenje malih boginja - rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je još jednom apelovao na roditelje da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom koja štiti od malih boginja i da je to jedini način da se epidemija zaustavi.

- Nećemo moći da izađemo iz ove priče dok sva deca ne vakcinišu - naglasio je ministar.

Od oktobra prošle godine do danas u Srbiji je registrovano 2.838 slučajeva malih boginja, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija ima 65 godina. Kod 318 pacijenata registrovana je upala pluća i to je najčešća teža komplikacija malih boginja, dok je jedan pacijent imao zapalenje mozga.

#Boginje

#Bolnica

#Zlatibor Lončar

'