AKTUELNO

Dr Marko Marković, neurohirurg i instruktor minimalno invazivne hirurgije u jutarnjem programu televizije Pink, objašnjava šta je to minimalno invazivna metoda hirurgije kičme i koja su to oboljenja koja mogu da se leče na ovaj način

- Minimalno invazivna hirurgija kičme podrazumeva minimalnu traumatizaciju, minimalno oštećenje tkiva.To je ciljana hirurgija gde se ciljano prilazi mestu koje treba da se operiše. Rez i pristup su ciljani vođeni pod kontrolom specijalnog rengen aparata, da bi se što manje oštećivala okolna tkiva - objasnio je dr Marković.

Širok je dijapazon oboljenja kičme, a ono što karakteriše ovaj pristup jeste to da se može koristiti i kod većih operacija.

- Diskus hernija i suženje kičme danas se rade endoskopski, kompletno se može rešiti problem , ne samo delimično, plus imamo prednost da manje traumatizuje okolna tkiva - rekao je dr Marković.

On ističe da se ova vrsta hirurgije ne radi u državnim ustanovama, i da je prihvatljiva u privatnom sektoru. Uslov za operaciju jesto to da nema deformiteta kičmenog stuba ili iskliznuća pršljena jer je to indikacija za klasičnu operaciju.

- Nakon operacije osoba može da se vrati normalnom životu, ali pre svega preporučujem fizikalnu terapiju da se odmah nakon fizikalne terapije može da se vrati na posao ali treba se odmoriti i pripremiti organizam za dalji rad - rekao je dr Marković.

A pravo vreme da se pristupi ovoj operaciji jeste kada pacijent ima tegobe, bolove, koje ne može da toleriše.

- Kičma ne čeka, stari i degeneriše. Ono što je dobro kod ove operacije jeste to da pacijenti nakon nje nemaju potrebe da leže. Preporučuje se fizikalna dve nedelje posle operacije, najpre zbog mišića -

Marković je naglasio da je za dijagnistikavanje i za odluku o vrsti lečenja najbitnija anamneza ali i dijagnostija, kao i dobar rengen snimak kičme i magnetna rezonanca.

#Doktor

#Kičma

#Marko Marković

'