AKTUELNO

Nadvlačenje klipka, bacanje kamena sa ramena, borba na brvnu, skok u dalj i penjajnje uz drvo su discipline u kojima su se nadmetali mačvanski momci na izboru za Hajdučkog harambašu. Skoro 60 godina se organizuje takmičenje u Crnoj Bari kod Bogatića, a inspiracija za nadmetanje bio je roman Hajduk Stanko, zavičajnog pisca Janka Veselinovića.

Nikola Ostojić iz Salaša Crnobarskog poneo je titulu harambaše, drugo mesto je osvojio Dušan Pajičić, a treće Miloš Paunić.

- Posebna je čast dobiti sablju, koja u trajno vlasništvo pripadne najboljem takmičaru. Slušao sam priče kao dete o takmičenju i nisam verovao da ću se i ja čak upisati dva puta upisati u listu najboljih. Konkurencija je bila jaka i sve pohvale ostale momke - istakao je Nikola.

Lepota Mačve predstavljena je na manifestaciji, od gastronomske ponude do igara ovog kraja i dobrih domaćina koji su odabrali da žive, rade i stvaraju u plodnoj ravnici.

- Dobri smo domaćini i radujemos e gostima. Do devedestih je Hajdučko veče okupljalo preko 100.000 posetilaca, a po broju ljudi večeras u Crnoj Bari, ovaj događaj se vraća na staze stare slave - kaže meštanke Rada

- Prvi put sam ovde. Dolazim iz Bajine Bašte i u gostima sam kod prijateljice. Oduševljena sam brojnim sadržajima, momcima i devojka u nošnjama, prostoru pored Drine gde se sve dešavalo, a uživala sami u koncertu Baja Malog Knindže - rekla nam je Svetlana.

Manifestacije je okupila nekoliko hiljada ljudi, koji su pratili nadmetanje za harambašu, ali bogat kulturno umetnički program.

- Potvrdili smo da je ovo najmsaovnija manifestacija. Ponosimo se tradicijom, običajima, nasleđem i nastavićemo, mi radnici u turizmu i kulturi da ih negujemo u budućnosti - kaže Marija Martinović, direktorka Turističke organizacije Bogatić.