AKTUELNO

Kiropraktičar i doktor u Domu zdravlja ''West medic'' Miloš Mrkić rekao je za Novo jutro da ukočenost vrata može da bude izuzetno ozbiljna povreda.

Kako kaže, povrede vrata nastaju prilikom mehaničkih sila, gde su najčešće saobraćajne nesreće, i to se zove wipelash povreda, jer je to kratkotrajan trzaj.

- U kratkom vremenskom periodu dođe do kratkog pomeranja vrata, gde vrat ide nazad, pa napred. Dođe do velike sile koja deluje na opne u vratu - naveo je, pa dodao:

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedino naslon za glavu bi možda mogao da vas zaštiti u ovim situacijama, ali samo pod uslovom da vam glava sve vreme bude prislonjena na naslon sedišta - rekao je on, dodajući da je to ipak teško.

Dešava se i da dođe do invaliditeta, kada dođe do frakture pršljena, otkriva Mrkić.

- Padovi skijaša, ragbi, borilački sportovi... Sve su to sportovi u kojima je moguće doći do ovakvih povreda. Sve je to vrlo osetljivo, podložno sreesovima, frakturama... - naveo je Mrkić potom.

Foto: TV Pink Printscreen

Imamo momente, gde će najčešće ovakva stanja pratiti bol u vratu koji izaziva ukočenost, koji se širi prema lopatici, pa duž ruke, što znači da može doći i do odloženih bolova, koji dolaze kasnije.

- Mi delujemo manuelnim terapijama, gde dovodimo pacijenta u relaksirajući položaj na stolu, gde nema dolaska do dodatnih povreda - priča Mrkić, ističući da se može desiti da samo nakon dva tretmana pacijuent bude mnogo bolje.

Autor: