AKTUELNO

Dileme da je NATO bombardovanje Srbije iz 1999. godine bio zločin u našoj javnosti nema, međutim stručnjaci i dalje imaju oprečna mišljenja o tome koliko je osiromašeni uranijum bačen na našu zemlju doveo do povećanja kancerogenih oboljenja i kakve posledice je izazvao.

Meštani iz okoline Vranja, koji su u periodu posle bombardovanja oboleli od karcinoma pripremaju tužbu protiv zemlalja koje su učestvovale u NATO agresiji.

Kako je za Pink objasnio njihov advokat Srđan Aleksić tužbe, koje će biti podnete protiv svih država članica posebno, pozivaće se na "balkanski sindrom" odnosno uzročno poslediču vezu između oboljenja i osiromašenog uranijuma koje je utvrđena pravosanžnim presudama italijanskim vojnivima koji su boravili na Kosovu i Metohiji.

Foto: Printscreen

Aleksić, koji zastupa oko 1.000 žitelja Vranja koju su oboleli od karkinoma, kaže da će tužbe biti podnete u naredne dve godine nacionalnim sudvima zemalja koje su učestvovale u NATO agresiji.

- Jug Srbije je najviše bombardovan osiromašenim uranijumom. U četiri sela od 160 žitelja koji su preminuli, 80 odsto je umrlo od kancera - precizirao je on.

Podsetio je da je sud u Italiji doneo pravosnažene presude za šest italijanskih vojnika koji su boravili na Kosovu i Metohiji.

Foto: Printscreen

- Od 3.000 italijanskih vojnika sa Kosova, 515 je obolelo od kancera, a šest je dobilo pravosnažne presude. Utvrđena je uzročno posledična veza između njihovog tromesečnog boravka na Kosovi i Metohiji i njihove smrti odnosno teškog obolenja - naveo je Aleksić.

Kako je dodao, sličan postupak se vodi i pred sudom u Holandiji.

- Imamo pravni osnov za podnošenje tužbi - dodao je on, napoemnuvši da ne oni ne zastzupaju tezu da su svi oboleli od kancera, oboleli zbog osiromašenog uranijuma.

Prof. dr Zoran Radovanović, radiolog smatra da se ne može utvrditi veza između osiromašenog uranijuma i kancera, iako niko ne dovodi u pitanje posledice i šeštu od bombardovanja.

Foto: Printscreen

- Treba dokazati tri stvari - da je osiromašeni uranijum kancerogen, a nije, da ga ima u životnoj sredini, a nema ga, i da postoji povećan broj oobolelih od raka u Srbiji - a istina je suprotna - objasnio je Aleksić za Pink.

On tvrdi da je u Srbiji rizik da se dobije rak je sve manji.

Aleksić je podvukao da nema epidemije malignih oboljenja, ocenivši da je krivotvorenjem podataka Batuta uznemirena je javnost.

#Bolest

#Rak

#Tužba

'