AKTUELNO

Prošlo je oko mesec i po dana otkako je dozvoljeno "slobodno" zakazivanje kod lekara, ali ovaj sistem još uvek nije zaživeo u svim zdravstvenim ustanovama.

Naime, zakazivanje termina kod lekara od 1. do 5. u mesecu preko IZIS sistema je ukinuto, ali to očigledno ne važi za sve.

U to se uverio i Đorđe Z. koji je zbog lakše povrede noge probao da dođe do fizijatra.

- Imao sam povredu ahilove tative i teško sam hodao. Prvo sam morao da zakažem termin u domu zdravlja. A kada sam došao do lekarke, onda mi je rekla da ne može da mi zakaže kod fizijatra jer nema termina i da će termini biti deljeni za deset dana, pa da se onda javim. Kada sam je pitao da li može da mi nađe termin kod nekog lekara u nekoj drugoj ustanovi, dobio sam otprilike isti odgovor. Na kraju sam je pitao šta je sa pričom da neće više morati da se zakazuje kod lekara, ona mi je rekla da ne zna za to - ispričao nam je Đorđe.

Grujičić prozvala krivce

A da sistem još uvek ne radi kako treba potvrdila je i ministarka zdravlja Danica Grujičić i najavila da će javno prozvati ustanove koje su zakazale.

- Datumi su sada pušteni preko celog meseca, problem predstavljaju sekundarni i tercijalni zdravstveni centri koje ću ja prozvati javno - rekla je ona.

Ministarka je pozvala građane da jave ministarstvu ako ne dobiju termin kod lekara.

- Morate nekom da javite a taj neko je Ministarstvo zdravlja. Dakle, šta ne možete da zakažete, koje preglede... - dodala je dr Grujičić.

Ona je rekla i da svi studenti hoće da specijaliziraju hirurgiju i kardiologiju a neke druge oblasti ostaju bez stručnjaka.

- Ne može! Ako hoćemo da imamo dovoljan broj gastroentorologa, hepatologa i tako dalje onda moramo planirati te kadrove. Ako je njih malo, onda njima treba dati specijalizaciju a ne drugima - objasnila je ministarka.

Ministarka je naglasila da je sistem zakao i kod IT sektora koji je napravio sistem "kako je njima lakše".

- To je zapelo i kod IT-jevaca. Njima je, očigledno, bilo lakše da naprave program u kome će se zakazivati od 1. do 5. u mesecu. Oni nisu odgovorili zahtevu i taj IZIS sistem očigledno nije dobar - naglasila je Grujičić.

Ipak, ona smatra da će do kraja meseca pacijenti moći da zakazuju specijaliste tokom čitavog meseca.

- Tek je oko mesec i po dana prošlo i očekujem da će se u drugoj polovini ovog meseca to stabilizovati - rekla je ona i dodala da ima poseban tim u ministarstvu koji to prati.

#Danica Grujičić

#zdravstvene ustanove