AKTUELNO

Prilikom poslovanja sa bankama klijenti se najčešće žale na nekorektan odnos u smislu izmirivanja dugovanja, ali dešava se i da banka klijentu skine novac sa računa bez osnovanog razloga.

Banke su usled skoka euribora povećale referentne kamatne stope, što je njihovim klijentima napravilo veliki problem i uvećalo im mesečne rate kredita za 100 evra u proseku, ali daleko od toga da je ovo jedini problem sa kojim se građani u Srbiji suočavaju prilikom poslovanja sa bankama.

Klijenti banaka se jedino u poslednje vreme slabije žale na visoke stope provizije jer je, kako objašnjava Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja potrošača "Efektiva", Narodna banka Srbije sredinom prošle godine donela odluku da banke umanje za 30 odsto visinu provizije.

S druge strane, kako Gavrilović navodi, najviše je žalbi na dugovanja, a dešavaju se i druge situacije koje su posebno alarmatne iz razloga što klijent banke može i da ne primeti da mu je banka skinula novac sa računa.

"Najviše žalbi imamo na dugovanja građana koja se netransparentno obračunavaju i koja se uglavnom naplaćuju preko izvršitelja. Dešava se da je klijent tužen npr. na 100.000 dinara, on je izračunao da je tu sumu platio, ali onda mu od izršitelja stigne novo obaveštenje o dugovanju gde mu se nalaže da plati još 50.000 dinara, da li zbog zatezne kamate ili plaćanja izvršitelja. Takođe, kada postupak naplate ide preko advokatske kancelarije koja zastupu banku, događa se da ceo postupak naplate bude još netransparentniji", kaže Gavrilović za MONDO i dodaje da se dešava i da klijenti uplate banci novac koji im potražuje, ali ih iz banke potom zovu i traže novu uplatu.

Međutim, kako naš sagovornik objašnjava, u slučaju kada banka delegira potraživanje, klijent i dalje ima pravo da od banke zahteva obrazloženje za svoje dugovanje, što banka često ume da negira.

"Kada banka prepusti slučaj izvršitelju ili advokatskoj kancelariji, više ne želi da komunicira sa klijentom, što je problem jer on u tom slučaju ne može da dobije prave i blagovremene informacije. Klijent zato mora da zna da banka i dalje ima ugovorni odnos sa dužnikom i u obavezi je da sa njim komunicira", ističe Gavrilović.

Navodi i da se često dešava da banka zaduži klijenta dva puta po istoj transakciji, što bi mnogim klijentima koji karticom plaćaju niske iznose u marketima, moglo da promakne.

"Dešavalo se da banka naročito petkom popodne duplira zaduženje po istoj transakciji. Nakon što banka na taj način zaduži klijenta, on bi morao da piše reklamaciju, nakon koje će mu u ponedeljak vratiti novac. Ovakvi slučajevi dešavaju se sporadično, a banka u ponedeljak pošalje izvinjenje, objasni da je u pitanju bila greška i nikom ništa", navodi Gavrilović i savetuje klijentima da prate sve izvršene transakcije preko mobilne aplikacije banke ili da proveravaju izvod koji banka krajem svakog meseca šalje na i-mejl adresu.

Autor: