AKTUELNO

Dogovor o obnavljanju inicijative „Učinimo nasilje vidljivim“ iz 2008. godine, rezultat je današnjeg sastanka zaštitnika građana Zorana Pašalića, Gorana Vesića, gradskog menadžera Beograda, Andrije Mladenovića, zamenika gradonačelnika Beograda i zaštitnice građana Beograda Katarine Žeželj.

Inicijativa kreće iz Beograda i proširiće se po svim gradovima Srbije, najavio je Pašalić nakon razgovora sa predstavnicima grada u Starom dvoru.

Institucionalna razmena informacija između svih sistema koji se bave zaštitom žena žrtava nasilja je od izuzetnog značaja za rešavanje porodičnog nasilja, a jedna od neophodnih mera u postupku je i obezbeđivanje kvalitetnih medicinskih dokaza koji mogu biti iskorišćeni na sudu protiv nasilnika, izjavio je Pašalić.

Stoga će Zaštitnik građana uputiti predlog institutima za sudsku medicinu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, kao i ustanovama u zdravstvenom sistemu u kojima rade stručnjaci u ovoj oblasti u Požarevcu, Čačku, Kragujevcu, Novom Pazaru i Jagodini, da se ubuduće obezbedi besplatna pomoć žrtvama nasilja. Besplatna pomoć, nakon što je nasilje izvršeno, odnosila bi se na pregled stručnjaka iz oblasti sudske medicine koji bi utvrdili uzročno – posledičnu vezu povreda koje su nanete žrtvi.

Đukić Dejanović: Povećaće se broj opština koje će se podržati finansijski za projekte populacione politike (VIDEO)

Takođe, kako je naveo Pašalić, u okviru inicijative „Učinimo nasilje vidljivim“ biće pokrenuta edukacija svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu koji dolaze u kontakt sa žrtvom nasilja.

Ojačavanjem uloge zdravstvenih radnika, posebno stručnjaka iz oblasti sudske medicine, čiji je zadatak da precizno i detaljno opišu nanete povrede žrtvi, ubrzaće razmenu informacija između svih sistema koji se bave zaštitom žena. Omogućiće, između ostalog, efikasniji krivični postupak, izvesnost kažnjavanja učinioca nasilja, izbegavanje sekundarne viktimizacije žrtve u sudskom postupku, kao i manje troškove sudskog postupka, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana će pratiti rezultate ove inicijative i kroz saradnju sa predstavnicima lokalne samouprave raditi na unapređenju sistema prevencije i zaštite žena od nasilja.

#Nasilje

#zaštita

'