AKTUELNO

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da inspekcija neće odmah nakon uvida kažnjavati zagađivače životne sredine, ali ako se nedostaci ne otklone u razumnom roku, stizaće, kaže, najoštrije pravne posledice i prijave.

U intervjuu za Radio Beograd, Trivan je rekao da će ministarstvo na čijem je čelu primenjivati principe koji je on primenjivao dok je bio u gradskoj upravi i koji su dali dobre rezultate.

-Prvo, svi mi, pa i zagađivači, moramo da naučimo šta su naše zakonske obaveze i zato inspekcija neće uvek da kažnjava pri prvom dolasku-kaže Trivan i dodaje da će se tražiti uklanjanje nedostataka u nekom razumnom periodu i kontrolisati kako se to sprovodi. Nakon toga, ako ne bude rezultata, stizaće najoštrije pravne posledice i prijave-rekao je ministar Trivan.

Kao drugi princip u radu ministarstva, naveo je otvorenost i saradnju sa medijimai posebno sa nevladinim sektorom u oblasti zaštite životne sredine.

-Oni mogu mnogo da pomognu u ukazivanju na probleme i rešenja. Harmoničan odnos vladinog i nevladinog sektora i medija u oblasti zaštite životne sredine dovešće nas do vrha kome težimo, a to su standardi uspostavljeni u skandinavskim zemljama-istakao je ministar Trivan.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine će osnovati poseban sektor za sprovođenje projekata, najavio je on i dodao da će pomoći lokalanim samoupravama u izboru potrebnih projekata.

LONČAR: Ispitaće se zašto je kasnila zamena zdravstvenih kartica!

Potrebno je, kaže, da lokalne samouprave već sada počnu planiranje i budžetiranje projekata.

-Zbog zakonskih procedura, koje ne smeju da se krše, potrebno da prođe najmanje tri ili četiri godine do početka sprovođenja projekta. Nemamo vremena za gubljenje i rad na tome mora da počne odmah-poručio je Trivan.

On je najavio je da će razgovarati sa lokalnim samoupravama i pomoći im u izboru projekata koji su njima potrebni.

Trivan je naglasio da ni jedan posao nije lak kad treba da se radi na reformama i ozbiljnim rezovima.

-Neću beskonačno da tolerišem loše stvari, kršenje zakona ili nerad. Ko nije u stanju da sprovodi zakone, ne treba ni da bude tu-poručio je Trivan i naglasio da se to odnosi i na zaposlene u ministarstvu.

On je istakao da da se inspekcija mora ojačati brojčano i u opremi, te a u tome očekuje podršku Vlade.

-Zaposleni u inspekciji, ako čestito rade svoj posao, a moraće tako da rade, imaće u meni i podršku i neće morati da se plaše nikakvih pritisaka i problema-podvukao je on.

#Goran Trivan

#Kazna

#Zagađenje

'