AKTUELNO

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka zaštite životne sredine i potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Irena Vujović izjavila je danas da paušalne kvalifikacije zlonamernih i nestručnih ljudi, nikada neće predstavljati kočnicu u uspešnom radu Ministarstva zaštite životne sredine.

Naprotiv, maliciozni komentari samo su podstrek da se još efikasnije nastavi sa realizacijom naših ambicioznih planova, za koje se proteklih godina obezbeđuju sve veća sredstva iz budžeta Republike Srbije, kao i iz kreditnih linija evropskih partnera.

Ironija je da besposleni političari okupljeni u propaloj Demokratskoj stranci govore o deponijama kao simbolima Srbije, a upravo oni ništa nisu uradili za životnu sredinu kada su bili na vlasti. Najveće postignuće im je što su ostali upamćeni po Dulićevom projektu „Očistimo Srbiju“, kojim je DS uspešno počistio budžet Srbije, dok su otpad ostavili nama da ga rešavamo.

Da su se okupljeni u politički beznačajnoj DS makar malo informisali o radu Ministarstva, mogli su nešto i da nauče o tome kako se rešavaju ekološi problemi.

Bez namere da se zadovolji znatiželja bivšeg režima, već isključivo radi građana, navešću samo neke od rezultata danas, a koje nismo imali prilike da vidimo u doba DS. U periodu od 2021-2024. zamenjene su kotlarnice u toplanama i javnim ustanovama u 87 gradova i opština širom Srbije, a u 49 je data podrška građanima da menjaju kotlove u domaćinstvima. Očistili smo 900 divljih deponija i nastavljamo dalje. Sanirali smo osam nesanitarnih deponija, a u toku je sanacija i drugih višedecenijskih smetlišta, koja su sačekala ovu vlast. I ono što je najvažnije, gradimo 9 regionalnih i reciklažnih centara, koji su preduslov za uvođenje reda u ovu oblast, dalje čišćenje divljih i zatvaranje nesanitarnih deponija.

I dok su doskorašnje stranačke kolege posrnulog DS-a poznate po seči platana u srcu Beograda, kroz projekte Ministarstva koje vodim, tokom tri godine zasađeno je više od 250.000 novih sadnica.

Za građane Bora, koje često i neosnovano koriste u političkim obračunima, važno je ponoviti da u tom gradu u prošloj godini nije zabeleženo prekomerno zagađenje i da su investitori, poštujući zahtev države, uložili ogromna sredstva kako bi se unapredio kvalitet vazduha.

Beograd će pamtiti DS po tome što su protraćili 11 miliona evra na podzemne kontejnere koji su se katastrofalno pokazali. Sa druge strane, Beograđani će ovu vlast pamtiti po modernom centru za upravljanje otpadom u Vinči, ali i po najvećem ekološkom projektu u ovom delu Evrope - novom postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova u obrenovačkoj termoelektrani TENT A, koje je od ogromnog značaja za bolji kvalitet vazduha u Beogradu.

Na moje, ali i veliko zadovoljstvo svih građana, naša država danas nije na ivici bankrota kao u vreme DS-a. Nakon neumornog posvećenog zalaganja predsednika Aleksandra Vučića, javne finansije su nikad stabilnije i zato danas možemo da ulažemo u zaštitu životne sredine više nego ikada do sada. Rad Ministarstva koje vodim je transparentan, a rezultati su dostupni i lako proverljivi.

Rad i rezultate ove vlasti prepoznali su i ocenili građani Srbije, i zato danas DS jedva opstaje na marginama političkog života. Svi ministri na čelu sa predsednikom Vlade Milošem Vučevićem održaće kontinuitet ubrzanog društveno ekonomskog razvoja naše zemlje, uz poštovanje svih principa zaštite životne sredine, na dobrobit svih građana koji takvu politiku u većini podržavaju.