AKTUELNO

Treća bolnica za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom u Srbiji biće otvorena danas u Novom Sadu, a svečanom otvaranju će prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kovid-bolnica na Mišeluku kod Novog Sada izgrađena je za svega četiri meseca i trenutno je najbolja u zemlji. Na 19.500 kvadrata smeštene su dve operacione sale, angio-sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti, osam dijaliznih mesta i prvi put i banka krvi. U njoj će biti zaposleno više od hiljadu medicinskih radnika.

Novi zdravstveni centar ima 220 kreveta na intenzivnoj i 404 kreveta na poluintenzivnoj nezi, a osim bolničke zgrade ima i kuhinju, magacin, apoteke, kapelu, kotlarnicu i veliki parking.

Kako saznajemo, nakon završetka epidemije ovaj objekat biće pretvoren u gradsku bolnicu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da je bolnica u Novom Sadu bolja od Batajnice i kovid-bolnice u Kruševcu. Prema njegovim rečima, gradnja ove ustanove koštala je oko 28 miliona evra, što je nešto skuplje nego prve dve bolnice.

- Novu bolnicu u Novom Sadu izgradili smo za samo četiri meseca. Čestitam građanima Srbije na još jednom poduhvatu i verujem da ćemo u mesecima koji su pred nama umeti da pobedimo koronu - poručio je Vučić i dodao:

- Tokom gradnje ove bolnice videli smo šta je to što nam fali. Na primer, falilo nam je više toaleta na intenzivnoj nezi i to sada znamo. Ovde ćemo imati i banku krvi, ono što nemamo u Batajnici i Kruševcu. Bolnica u Novom Sadu će služiti na ponos svim građanima ovde na severu, u Vojvodini.

Autor:

#Novi Sad

#kovid bolnica