AKTUELNO

Pomoćnica ministra turizma Renata Pindžo je ocenila da će deklaracija da predstavlja platformu za kreiranje budućih zajedničkih turističkih proizvoda.

Ministri turizma iz podunavskihj zemalja okupiće se 29. juna u Beogradu na konferenciji o razvoju turizma gde će potpisati zajedničku deklaraciju o održivom turizmu u dunavskom regionu.

Beogradska deklaracija treba da bude strateški okvir za saradnju podunavskih zemalja ali i šire, zemalja Zapadnog balkana i treba da predstavlja platformu za kreiranje budućih zajedničkih turističkih proizvoda, rekla je pomoćnica ministra turizma Renata Pindžo.

Ona je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink istakla da je turizam važan kao grana za održivi razvoj, pre svega za zaštitu životne sredine i kulturnog nasleđa, a ta deklaracija će ponuditi i upotrebu inovatnivnih i kreativnih industrija u razvoju budućih turističkih ponuda u ovom regionu.

Pindžo je rekla da je ova godina UN koja je posvećena održivom turizmu za razvoj i dan Dunava su prilika da na sto stavimo sve te ortvorene teme, koje brinu ne samo Srbiju nego i većinu podunavskih zemalja naročito ovog donjeg toka dunava, koji u poređenju sa turističkim potenvcijalima stepenom iskorišćenosti turističkog potencijala jedne Austrije ili Nemačke, ipak nije na zadovoljavajućem nivou.

- Dunav kao koridor 7 mi nismo dovoljno koristili, ne kao turističkčke svrhe, nego ni u ekonomskom smislu ga nismo na pravi način koristili- ocenila je Pindžo.

Foto: Printscreen

- Osim kao transport, za turizam je važna ta prekogranična turistička saradnja i zajednički turistički proizvodi, a kad govorimo o Srbiji mi nismo imali i još uvek nemamo adekvatnu infrastrukturu, a to je važno - rekla je ona.

Ona je rekla da je treba ulagati i u pristaništa, dodajući da je tek pre nekoliko godina uloženo u izgradnju razvoj 7 pristaništa na Dunavu, a to su Beočin, Sremski Karlovci, Golubac, odnosno Veliko gradište, Smederevo, Požarevac odnosno Kostolac, Kladovo, Kovin.

Pindžo je rekla da ima još mnogo posla, između ostalog treba srediti regulisanje pitanja otpada, snabdevanja goriva i sve što dodatno želimo da razvijemo kao i nautički turizam.

Pindžo je istakla da Srbija na Dunavu ima fenomenalnih sedam tvrđava, ocenjujući da o njima ni sami ne znamo dovoljno. Ona se zapitala kako onda da ih predstavimo strancima.

Prema rečima pomoćnice ministra turizma, za Srbiju je važno da uvežemo tu turističku ponudu, što je kako je rekla i trend u svetu. Pindžo je rekla i da predstojeća konferencija treba da posluži, da se naprave kontakti kako bi se Dunav iskoristio na najbolji način.

#Dunav

#Turizam

'