AKTUELNO

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Đurić ocenio je danas da Deklaracija o pomirenju srpskog i albanskog naroda koju je predstavio Dragan Đilas ne predstavlja ništa više od dokumenta o pomirenju tajkuna i terorista, jer se zalaže u potpunosti za iste stvari kao i Priština.

Prema Đurićevim rečima, deklaracija ne donosi ništa sadržinski osim pamfleta i koincidira sa stavovima Ramuša Haradinaja koji se kao i Đilas zalaže za tetritorijalni integritet Kosova u našoj južnoj pokrajini. Predlog deklaracije se protivi bilo kakvoj promeni granica, rekao je Đurić i dodao da "svi znamo da su upravo oni u julu 2011. na Brnjaku i Jarinju uspostavili administrativne prelaze".

Đurić je ukazao da se Đilas u dokumentu zalaže za slobodu kretanja, iako je poznato, kako je naveo, da je Borko Stefanovic koji je prema njegovim rečima jedan od, verovatno, koautora teksta, postigao dogovor o uspostavljanju de fakto granice i prelaza.

- Govore o uspostavljanju akademske saradnje i one u oblasti obrazovanja, a zaboravljaju da je Đilasova, Jeremićeva i Tadićeva vlast, odnosno Stefanović kao glavni pregovarač, napravila sporazum sa Prištinom po kome je čitav naš Univerzitet ostao nepriznat -kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, taj dogovor predviđa da institucije Srbije priznaju njihove diplome, ali ne i oni naše. U deklaraciji potpuno podrzavaju integritet na isti način kao Ramuš Haradinaj i kao zemlje koje se zalažu za nezavisnost Kosova, navo je Djurić.

Đurić je izrazio žaljenje što uz sve to u deklaraciji govore da nisu za resenje statusa, ali nisu ni za status kvo.

- Dakle nisu ni za to da se nešto menja, a ni da stvari ostanu iste - kazao je Đurić i dodao da ti ljudi ne znaju šta hoće.

- Kada pogledate tekst deklaracije, koji sa razlogom nazivam deklaracijom o pomirenju tajkuna i terorista, vidite da nema nikve razlike između njihovih stavova - rekao je Đurić.

On je ocenio i da Djilas i deo opozicije pokusavaju da zanemare institucije Srbije, da žele da ih ponize, time što ignorišu parlement, star više od dva veka, "da drzavu u celosti i njene insitucije blate u blatu svoje dnevne neuspešne politke".

#Marko Đurić

'