AKTUELNO

Koronavirus je, prema poslednjem preseku, potvrđen kod 404 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 14 pacijenata. Srbija je na korak do 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, a sada su na potezu mladi.

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike KBC Dragiša Mišović, kaže za Pink da se na ovoj klinici od koronavirusa trenutno leči četvoro dece, a da se ovaj broj iz dana u dan smanjivao. Oni su, kaže, u dobrom stanju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Deca su dobro i dolaze uglavnom sa srednje teškim simptomima: sa povišenom temperaturom, lošim opštim stanjem, kašljem… Oko 40 odsto primljene dece imalo je dokazanu upalu pluća na rendgenu ili skeneru. Kada je reč o bebama, a kojih je bilo 104, sve su bile kovid pozitivne, ali je svaka vrlo dobro odreagovala na terapiju – kaže doktorka Ostojić.

Ističe da je Dečja bolnica sve vreme funckionisala jako dobro, iako je bilo dece sa teškim kliničkim slikama. Ipak, svi oni su dobro, nijedan mališan nije završio na respiratoru, oporavljeni su i izlečeni.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oseća se u atmosferi da sve prolazi, sve je mnogo opuštenije poslednjih nedelja, ali ćemo ostati deo kovid pedijatrijske ustanove, primaćemo pacijente i iz Beograda, i iz unutrašnjosti, ali se nadam da će uskoro i nekovid pacijenti moći da uđu u bolnicu – kaže doktorka.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Olivera Ostojić