AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je od osnivanja Budžetskog fonda 55 dece poslato na lečenje u inostranstvo, a da je od 2014. do 2016. godine u tu svrhu potrošeno skoro 34 miliona evra.

Lončar je novinarima posle sastanka sa lekarima i predstavnicima kompanija koje su doprinele unapređenju zdravstvenog sistema Srbije kazao da je posredstvom Fonda 118 uzoraka bolesne dece poslato na analizu u inostranstvo.

"U Budžetskom fondu ima dovoljno novca. Usvojen je Zojin zakon na osnovu koga je 700 dece dobilo dijagnozu u inostranstvu. Do 2012. godine za lečenje retkih bolesti kod dece izdvojeno je nula dinara, a u budžetu Ministarstva zdravlja za ovu godinu, u tu svrhu je planirana 1,1 milijarda dinara", kazao je Lončar.

Govoreći o uspesima srpskih lekara, među kojima su i prva u svetu transplantacija materice među jednojajčanim bliznakinjama, ugradnja veštačkog rebra i operacija tumora na mozgu metodom "budne hirurgije", ministar je ocenio da je reč o "vanrednim rezultatima koji su prepoznati i van Srbije".

"Zahvaljujući njima, kao i uspešnim ljudima koji ulažu u naše zdravstveni sistem, Srbija u 2017. godini više nije ubedljivo najgora u Evropi već smo preskočili sedam-osam zemalja EU", kazao je Lončar.

Ministar je dodao i da je u prvih godinu dana rada Centra za gama nož Kliničkog centra Srbije, tretmane zračenja primilo 745 pacijenata, što je kako je kazao, "svetski rekord za taj vremenski period".

Predsednik Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu Veran Matić ocenio je da je Fond od 2014. godine, kada je osnovan, opravdao postojanje, a da se trenutno na računu Fonda nalazi 245 miliona dinara. "Fond zahvaljujući sredstvima iz budžeta i donacijama, funkcioniše normalno. Više od 40 lekara u različitim komisijama odlučuje o zahtevima za lečenje dece u inostranstvu, a u ovom trenutku odlučuje se o dva do tri zahteva", kazao je Matić. On je dodao da se svaki utrošeni dinar i evro strogo kontrolišu, kao i da se u Fond vraćaju sredstva koja preostanu nakon lečenja dece u inostranstvu.

Po njegovim rečima, Nadžorni fond do danas nije primio nijednu žalbu onih koji su podneli zahtev za lečenje u inostranstvu. "Fidbek roditelja je pozitivan, bilo da je reč o izlečenju ili nastavku lečenja. Fond je veoma dostupan, a odluke po zahtevima roditelja mogu se donositi veoma brzo, u roku od tri do pet dana", kazao je Matić.

#Lek

#Zlatibor Lončar

#deca

'