AKTUELNO

Preko budžetskog fonda do danas je 180 mališana otišlo na lečenje u inostranstvo, neki više puta, 339 uzoraka je poslato u inostranstvo da se dođe do dijagnoze i 31 strani stručnjak je došao ovde da leči našu decu, kazao je Lončar.

Vest o tome da država daje subvencije taksistima i izjava ministra finansija Siniše Malog da su fudbalskim klubovima Crvena zvezda i Partizan od države dobili više od 4,4 milijarde dinara izazvale su brojne reakcije dela javnosti.

Polemika o tome povela se i na Tviteru i u pojedinim medijima, a među najčešćim pitanjima je - zašto država ne daje više novca za ugrožene grupe, poput siromašnih i bolesnih, a presvega dece?

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je gostujući u Novom jutru Pink televizije da pojedini komentari pojednih pripadnika opozicije nisu na mestu, jer kako naglašava Lončar, kasno su se setili bolesne dece.

- Kada se nešto objavi, važno je da se zna ko je to rekao. Ako to pročitamo u novinama koje uređuje bojkot opozcija, pitanje je onda šta su oni uradili, u svoje vreme, kada su oni bili na vlasti za tu decu? Zašto se sećaju upravo sada te dece – pita se ministar Lončar.

Kako kaže, retke bolseti do 2012. godine nisu bile prepoznate u sistemu, pa samim tim, ocenjuje Lončar nisu mogli ni da pomognu oboleloj deci.

- Oni nisu u to vreme bili ni prepoznati u sistemu, nisu pomogli ni jednom detetu koje boluje od retkih bolesi. Vi tada tu vest nisu mogli ni da dobijete, jer su vesti o bolesnoj deci sklanjane i bile su sakrivene. O tome se tada nije ni znalo – kazao je on.

Lončar ističe da tek od 2012. godine se prepoznaju prvi slučajevi dece obolele od retkih bolesti.

- U toj godini imamo 8 deteta, danas imao preko 200 mališana koji se leče, a za to dajemo preko 7 milijardi dinara – naglasio je ministar.

Lončar je najavio da će, pored nabavke nove opreme, država nastaviti da pomaže i lečenje dece u inostranstvu.

- Preko budžetskog fonda do danas je 180 mališana otišlo na lečenje u inostranstvo, neki više puta, 339 uzoraka je poslato u inostranstvo da se dođe do dijagnoze i 31 strani stručnjak je došao ovde da leči našu decu. Za to smo do sada dali 950 miliona dinara - istakao je ministar zdravlja.

"Budžet veći jer se šteti"

Kako je objasnio, gama nož se koristi za lečenja tumora u glavi i vratu i tretiranje metastaza, dok se iks nož primenjuje na celom telu. Ministar Lonačer napominje da, pored iks noža koji Srbija ima godinu dana, već četiri godine koristi gama nož kojim je tretirano 2.965 pacijenata.

Kao je rekao  da država Srbija, lečeći pacijente na iks i gama nožu, za poslednje četiri godine uštedela 40 miliona evra.

Lončar je naveo da su pacijenti oboleli od malignih bolesti, sa tumorima i metastazama na različitim organima, kojima je bio potreban tretman iks nožem, ranije upućivani u inostranstvo. Lončar je objasnio da je trend u savremenoj medicini da se onkološki pacijenti prvo tretiraju na iks nožu, gama nožu ili neko sličnom aparatu i da se tek onda primenjuje operativno lečenje.

- Prosečno, cena tretmana u inostranstvo je 10.000 evra, znači oko 30 miliona evra smo uštedeli za četiri godine lečeći pacijente na gama nožu, a za godinu dana smo na 509 pacijenata na iks nožu uštedeli 10 miliona evra - ističe Lončar.

Prema njegovim rečima mali broj pacijenata je odlazio u inostranstvo, a mnogi nisu ni dočekali tretman ovim savremenim aparatima. U Srbiji od raka godišnje oboli 35.000 ljudi.

Pored toga, naglasio je Lončar, više od sedam milijardi dinara izdvaja se za lečenje osoba koji boluju od retkih bolesti.

#Zlatibor Lončar

'